miercuri, 6 noiembrie 2013

Vitaminele si mineralele din corpul tau: importanta si beneficii.

Vitaminele sunt substante organice naturale sau sintetice care au actiune regulatoare asupra unor factori fiziologici vitali si sunt indispensabile functionarii normale a organismului.

Majoritatea vitaminelor sunt din surse exogene, esentiale in cantitati mici, pentru desfasurarea normala a functiilor metabolice ale organismului. Ele influenteaza metabolismul intermediar intrand in compozitia unor enzime sau participand direct la procese redox. Alimentatia echilibrata asigura necesarul tuturor vitaminelor. Necesarul variaza in functie de varsta, sex, greutate, gen de activitate, sarcina, lactatie, boli acute sau cronice, clima.
O problema care este rareori luata in consideratie o constituie efectele supradozarii vitaminelor. Existenta in organism a unor cantitati prea mari de vitamine, provoaca hipervitaminozele (doar in cazul catorva vitamine cum ar fi vitamina A, D, K).

Ce sunt mineralele?
Mineralele sunt elemente esentiale si vitale ce asigura procesele organismului:
-formarea si remineralizarea continua a oaselor si dintilor;
-circulatia fluidelor corpului la nivel extracelular si intracelular;
-transformarea alimentelor ingerate in energie.
Mineralele se gasesc in carne, cereale, produse lactate, fructe si legume.
Din punct de vedere cantitate si importanta in buna functionare a organismului, mineralele se impart in macroelemente si microelemente.
Macroelementele sunt acele minerale de care corpul are nevoie in cantitati mari. Ele sunt: sodiu, calciu, clor, fosfor, magnesiu si potasiu.
Microelementele sunt acele minerale de care corpul are nevoie in cantitati mici. Ele sunt: fierul, zincul, iodul, fluorul, cuprul, seleniul, cobaltul si cromul.
Atat aportul scazut de minerale si vitamine cat si cel crescut sunt periculoase pentru organism. Dozele zilnice recomandate trebuiesc respectate fara sa fie depasite, in special in cazul vitaminelor liposolubile. Prezenta in exces a unor vitamine in organism se numeste hipervitaminoza.
Anumite hipervitaminoze sunt extrem de periculoase si pot pune viata in pericol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu