Deşi omul nu poate ţine piept fenomenelor naturale, totuşi nişte măsuri de prevenire a suferinţelor şi complicaţiilor se pot lua chiar şi în faţa capriciilor vremii.
Cei în vârstă şi pe deasupra reumatici se plâng de dureri mai peste tot, chiar cu câteva zile înainte de a veni lapoviţa sau ninsoarea. Apar dureri la nivelul încheieturilor, mâinile sau picioarele se umflă, nu au forţă la mers sau la strâns cu mâna.
Şi bolnavii cu afecţiuni cardiace au dureri mari în coşul pieptului sau inima bate aritmic, adică prea repede sau prea slab. Ulcerul de stomac este mult mai dureros, astmaticii au crize mari şi dese, iar cei cu boli psihice sunt mai toropiţi sau mai agitaţi.
Toate aceste dureri şi neplăceri se diminuează după ce începe ploaia, ninsoarea sau furtuna.
Meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventă în cazul femeilor decât al bărbaţilor, fiind mai des întâlnită în cazul persoanelor care locuiesc în oraşe. Se presupune că se întâmplă acest lucru din cauză că îşi petrec mult timp în spaţii închise, iar organismul şi-a pierdut capacitatea de adaptare la transformările impuse de vreme.
Fiecare organism are particularităţile lui. Polireumatismalii resimt primii schimbările de temperatură, iar când vine vorba de femei, e foarte important ciclul biologic. Într-un fel se manifestă meteosensibilitatea într-o perioadă de normalitate şi cu totul altfel în timpul menstrelor, a alăptării sau în adolescenţă.
Cauze şi simptome
Meteosensibilitatea este declanşată de câmpurile electromagnetice care însoţesc schimbările meteorologice, dar şi de starea generală de sănătate.
Câmpurile electromagnetice duc la variaţii ale tensiunii arteriale şi probleme circulatorii, dureri de cap şi stări de epuizare fizică, somnolenţă, depresii, ameţeli, dificultăţi de concentrare, dureri osteoarticulare. Copiii care suferă de meteosensibilitate sunt somnolenţi şi iritabili.
Sfatul medicilor pentru meteosensibili este sa fie constienti ca au o sensibilitate si sa nu intre in panica, pentru ca manifestarile se pot amplifica.
În profunzimile fiinţei noastre, toţi suntem meteosensibili. La unii se manifestă mai pregnant, la alţii meteosensibilitatea trece aproape neobservată. Este firesc să purtăm în noi această resursă importantă, pentru că rolul ei originar este acela de a ne pune în gardă faţă de schimbări ale vremii, şi astfel să ne luăm măsuri de protecţie din timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu