miercuri, 6 noiembrie 2013

Ratatouille de legume

Ratatouille este o  tocana de legume cu origini din Franta provensala. Denumirea preparatului vine de la cuvantul frantuzesc "touiller" care inseamna a arunca sau a amesteca.
Este reteta perfecta daca va doriti o cina hranitoare si plina de vitamine dumneavoastra si pentru familie !


Pentru prepararea retetei Ratatouille aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 500 g rosii(sau o conserva de rosii in bulion, cuburi);
  • 1 ceapa;
  • 2 graunte usturoi;
  • 1 ardei gras verde;
  • 1 ardei gras galben;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 vanata (cca. 300 g);
  • 2 dovlecei (cca. 300 g);
  • 1 morcov;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 2 linguri rozmarin verde, tocat;
  •  2 linguri busuioc verde, tocat;
  • 2 linguri patrunjel verde, tocat;
  • 1 lingurita maghiran uscat, tocat;
  • 1 lingura cimbru verde, tocat;
  • 1 frunza de dafin;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • sare si piper dupa gust.

Mod de preparare

Taiati vinetele felii, de jumatate de cm grosime. Puneti feliile de vanata la rumenit intr-o tigaie de teflon (fara ulei), sau pe gratar, si rumeniti-le pe ambele parti pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce ati rumenit feliile de vanata, taiati dovleceii felii si rumeniti-i si pe acestia, fara ulei, pana capata o culoare maro-aurie. 

Tocati apoi ceapa, decojiti si tocati rosiile, tocati usturoiul, taiati morcovul rondele, taiati ardeiul gras cuburi, tocati verdeturile (rozmarin,cimbru, busuioc, patrunjel, maghiran) si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

Puneti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa, usturoiul, morcovul, ardeiul gras. Rumeniti legumele 5 minute, la foc mediu, amestecand permanent. Adaugati rosiile tocate (sau rosiile in bulion), pasta de tomate, condimentati cu un praf de sare si de piper, si amestecati bine. Adaugati foaia de dafin, cimbrul, maghiranul, busuiocul si jumatate din patrunjelul tocat si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert 5 minute stingeti focul.

Puneti intr-un vas rezistent la foc (sau intr-o tava) un rand de felii de vinete si un rand de dovlecei, peste care presarati jumatate din rozmarinul tocat. Adaugati, peste vinete si dovlecei, jumatate din legumele din tigaie. Aranjati legumele uniform in vas.
Puneti restul de felii de vinete si dovlecei, presarati rozmarinul ramas si turnati restul delegume deasupra. Acoperiti uniform cu legume, dupa care introduceti vasul (tava) in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute.

Dupa 45 de minute, scoateti vasul din cuptor si lasati-l sa se racoreasca 20 de minute. Puneti apoi in farfurii, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra, si puteti servi deliciosul Ratatouille ca atare, cu paine, ori alaturi de paste sau orez.



Pofta Buna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu