miercuri, 6 noiembrie 2013

Asortarea vinurilor cu mancarea servita

Vinul şi-a câştigat din cele mai vechi timpuri statutul de element esenţial al gastronomiei rafinate datorită faptului că un vin bine ales poate accentua savoarea unui preparat culinar.
Vinul „limpezeşte“ simţul gustului, aduce în prim plan anumite arome şi estompează gustul sărat sau pe cel acrişor. În plus, această băutură poate fi folosită drept condiment - ingredientul secret care conferă unicitate mâncărurilor.

Însă, aşa cum un vin poate potenţa aromele deosebite ale preparatelor, o combinaţie aleasă greşit poate strica întreaga experienţă culinară, schimbând în mod neplăcut gustul mâncării.

Există oameni care îşi dedică întreaga viaţă activităţii de desluşire a aromelor exacte pe care le conţin vinurile produse din diverse soiuri de struguri, depozitate în butoaie din felurite tipuri de lemn şi păstrate de-a lungul unor perioade diferite. În plus, aceşti experţi în vin sunt specializaţi şi în găsirea celor mai bune combinaţii de preparate şi băutură, prin urmare, orice restaurant de lux care se respectă apelează la serviciile unui astfel de expert, care le recomandă clienţilor combinaţiile ideale.

Regulile generale sunt: vinul alb se consuma alaturi de carnea alba, vinul rosu acompaniaza carnea rosie, iar vinul dulce, desertul.
Evident, nu poti gasi combinatia perfecta pentru fiecare, decat incercand si experimentand.
Cum s-a ajuns aici? Simplu. Desfatarea gustului este obiectivul principal.

Carnea alba precum puiul sau pestele se serveste de obicei insotite de salate stropite cu otet sau lamaie. Vinul care poate imbogati gustul este unul evident acrisor si cu aciditate ridicata, adica un vin alb: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris sau Riesling Italian.


Mancarurile pe baza de carne rosie se savureaza alaturi de un vin rosu cu mai mult sau mai putin tanin. Aceasta substanta, taninul, se gaseste in coditele strugurilor, in coaja boabelor si in semintele acestora, stimuleaza sucurile gastrice si ajuta la digestie. Cabernet Sauvignon (vin puternic, cu un continut ridicat de tanin), Merlot si Feteasca Neagra (cu un continut moderat de tanin) si Pinot Noir (mai lejer) pot desavarsi in egala masura de preparatele pe baza de carne rosie.

De obicei deserturile sunt dulci, dar exista si exceptii ce tin de fiecare bucatarie in parte. Dulcele unui desert se serveste alaturi de un vin la fel de dulce, Rai de Murfatlar sau Lacrima lui Ovidiu.


Chiar daca aceste asa-zise reguli s-au impamantenit, nu te teme sa fii deschizator de drum incercand combinatii inedite. Imbinarea mancarii cu vinul a devenit o decizie complet subiectiva.

Altfel, cum te-ai putea descurca intr-o bucatarie multiculturala asa cum se intampla azi in lume?! Daca bucataria ar fi stagnat si ar fi ramas la aceleasi feluri simple si clasice, am fi aplicat reguli clasice si simple. Dar astazi restaurantele iti ofera cele mai incredibile combinatii care cer asortari de vinuri la fel de indraznete.
Regulile au lasat locul sugestiilor si tu poti face oricate experimente doresti. Asa ca incearca fara frica pana gasesti combinatia perfecta si uita de intrebarea „Dvs ce mi-ati recomanda?” :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu