miercuri, 6 noiembrie 2013

Importanta Donarii de Sange

Sângele are o durată de viaţă limitată. Doar anumite componente ale acestui lichid pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câţiva ani.
„Sângele este un produs care nu poate fi menţinut foarte multă vreme; nu poţi să faci stocuri. De asemenea, trebuie să se ţină cont de compatibilitatea între donatori şi primitori şi de toate testele care trebuie efectuate pentru donator, în primul rând. În România, cel puţin, donarea de sânge este văzută ca o ocazie excelentă de a obţine anumite gratuităţi, mai ales pentru categoriile defavorizate social“, este de părere Ştefan Spulber, doctor în ştiinţe medicale la Institutul Karolinska, Stockholm (Suedia), un donator constant.
Dupa donarea de sange, corpul produce la loc tot volumul de sange pierdut, iar intr-o perioada intre 4-8 saptamani, toate celulele albe pierdute. Cercetatorii de la Universitatea California din San Diego, SUA, sunt de parere ca pentru fiecare 250 de grame de sange donat, sunt consumate in jur de 600 de calorii.

Dacă starea de sănătate îți permite, în urma donării vei avea o serie de drepturi și avantaje care-ți sunt respectate de statul român, conform legislației. Iată care sunt acestea! 
* dacă donezi sânge în mod regulat, anual, poți să faci gratuit examen radiologic pulmonar, analize cardiologice și investigații biologice extinse;
* în cazul depistării unui deficit de fier, după mai multe donări de sânge, beneficiezi de tratament gratuit substitutiv cu fier 
* pentru fiecare donare primești șapte tichete de masă cu ajutorul cărora poți să-ți cumperi alimente;
* în ziua donării, ești învoit de la serviciu 
* dacă ești elev sau student, ești scutit de cursuri în ziua respectivă;
* cheltuielile aferente deplasării cu mijloacele de transport în comun în ziua în care efectuezi donarea, ți se decontează;
* în cazul în care donezi la unitatea sanitară de profil din localitatea în care ești domiciliat sau ești angajat, ai dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun valabil timp de o lună. 
Tinand cont ca donarea de sange iti poate aduce doar beneficii, atat pe plan medical cat si personal, ar fi pacat sa nu ne oferim "ajutorul" in salvarea unei alte vieti omenesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu