miercuri, 13 noiembrie 2013

Somnul : busola activitatilor zilnice !


Nu sunt necesari oameni de stiinta care sa ne spuna ca nu vom fi prea in forma dupa o noapte de somn prost. Tot mai multe cercetari stiintifice ne indica faptul ca un somn intrerupt are efecte asupra comportamentului si sentimentelor noastre. Oamenii care au cateva ore de somn lipsa in timpul unei saptamani se plang de:

  • stres
  • depresie
  • agitatie
  • nemultumire
  • tristete
  • anxietate
  • epuizare mentala

Si studiile comparative au aratat ca influenta asupra comportamentului si emotiilor este chiar mai mare decat asupra performantelor fizice si mentale.
 
Problemele de somn pot cauza mari schimbari in personalitatea cuiva, dar aceste schimbari nu sunt ireversibile. Dupa cateva nopti de somn sanatos si neintrerupt simptomele vor dispare. Problemele de somn sunt adesea cauza tensiunii in casnicie si se spune, chiar cauze majore de divort.


De cat somn avem nevoie?

Nu este un raspuns universal la aceasta intrebare. Nevoia de somn este diferita pentru fiecare, dar in medie un adult are nevoie intre 7 si 8 ore pentru un somn sanatos. Dupa cercetatori, calitatea somnului este la fel de importanta ca si durata totala. Se pare ca oamenii care au nevoie de mai mult de 8 ore de somn nu dorm optim.
In multe cazuri specialistii in somn au fost capabili sa reduca necesarul de somn semnificativ prin cresterea calitatii acestuia. In special acei oameni care, pentru motive sociale, pot sa se bucure doar de timp limitat de somn ar trebui sa fie siguri ca macar calitatea somnului lor este buna.
Nu se poate compensa lipsa calitatii somnului prin dormitul unei ore in plus. O noapte proasta creaza o datorie a somnului care poate fi refacuta noaptea urmatoare. Daca o persoana a stat treaza o noapte intreaga nu va putea sa doarma dublu urmatoarea zi, ci mai degraba va adauga 2 -3 ore la odihna din noaptea urmatoare.

Una din regulile cele mai importante pentru un somn bun este aceea de a merge la culcare atunci cand se resimte o oboseala reala si senzatia de a adormi. Oboseala fizica este la fel de importanta ca si cea mentala pentru a putea dormi seara. Felul in care fiecare persoana ajunge la aceasta oboseala variaza de la un individ la altul. Unii practica un sport, altii fac plimbari sau desfasoara o activitate fizica, de orice alt tip, in casa.
Iata cateva motive pentru care ar trebui sa invatam cum si cand sa dormim:

- invatare si memorie: somnul ajuta creierul sa invete mai usor;
- metabolism si greutate: somnul cronic poate duce la ingrasare;
- siguranta: atunci cand esti nedormit se pot intampla foarte multe accidente;
- o stare de spirit buna: lipsa de somn poate duce la iritabilitate, nerabdare, nervozitate etc;
- functionarea corecta a sistemului cardio-vascular;
- functionarea corecta a sistemului imunitar.

Organismul nostru isi procura singur somnul si acest lucru nu are nici o legatura cu eficienta.
Daca nu reusim sa dormim sa nu ne chinuim inutil; este preferabil sa ne ridicam din pat si sa incercam activitati simple, rutiniere care nu necesita concentrarea atentiei (exclus privitul la televizor, sau continuarea unei lucrari), astfel incat atunci cand vom simti din nou ca ne este somn , sa intrerupem acea activitate si sa revenim in pat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu