marți, 26 noiembrie 2013

DHEA : Hormonul tineretii


dhea

În primul rând, să ne uităm la ceea ce DHEA este, ce efecte are în organism, și modul în care aceasta este procesat de organism.
DHEA este o abreviere pentru dehidroepiandrosteron. Este un hormon produs în principal de către glandele suprarenale sau glandelor de stres. Hormonii sunt molecule mesager care influenteaza functia celulelor  și țesuturilor din tot corpul. DHEA si cortizolul sunt  hormoni de stres ai organismului, cu actiune indelungata și sunt antagonici între ei într-o anumită măsură.


Acesti doi hormoni trebuie să fie în echilibru adecvat pentru o sănătate optimă. De ce devin acesti hormoni dezechilibrati in organism? Din cauza adaptarii omului la factorii de stress si la stresul prelungit.

Reacția normală a organismului la stres este de a produce cantități mai mari de atât cortizol cat și de DHEA. Atunci când factorii de stres au disparut, organismul reduce producția de cortizol și DHEA la niveluri de odihnă și totul este în regulă.

Aceasta este ceea ce se întâmplă pe parcursul episoade scurte de stres, insa cu toate acestea, atunci când stresul este prelungit, organismul preferă sa produca cantitati din ce in ce mai mari de cortizol si mai putin DHEA. Ce e mai rău, este că, chiar și după ce stresul este eliminat, organismul uneori nu recupereza acesti hormoni la valori sale normale, si isi creeaza o continua protectie producand cantitati mari de cortizol si reducand productia de DHEA .

Consecințele acestei inegalitati hormonale sunt devastatoare: Sistemul imunitar este compromis, formand un risc crescut pentru infecții, anumite tipuri de cancer, alergii si boli autoimune.
Dozele de glucoza si insulina din sange sunt modificate datorita nivelului ridicat de zahar din sange. Sarea si apa sunt reținute, producand  tendinta spre hipertensiune arterială.Funcția de reproducere este restrictionata de lipsa DHEA-ului, avand ca rezultat infertilitate si încetarea ciclului menstrual. Organismul devine mult mai sensibile la toxine si metale grele.



Vestea proastă este că nivelul de DHEA diminuat din cauza stresului este extrem de comun, fiind de fapt o epidemie.Vestea bună este că nivelul de cortizol și DHEA pot fi depistate si modificate in organism cu ajutorul unui control de rutina. Suplimentarea cu DHEA este doar o parte a soluției. Pentru a inversa complet această condiție, stresul care a produs acesta anomalie trebuie identificat si eliminat, astfel dand organismului o stare de linistire si calm general.


Beneficii

O serie de studii au descoperit ca suplimentele pe baza de DHEA ajuta persoanele cu depresie, obezitate, lupus și insuficiență suprarenală. DHEA imbunatateste, de asemenea, piele la persoanele în vârstă și ajuta la tratarea osteoporozei, atrofie vaginala, disfuncție erectilă, și unele condiții psihologice(cum ar fi schizofrenia).


DHEA este folosit de asemenea si de unii oameni care doresc să "inverseze" imbatranirea și isi reinvie imunitate organismului, functia cognitiva, si forta musculara.

Puteți obține DHEA natural din alimente?


Nu există surse de alimentare naturala cu DHEA. Organismul produce DHEA in mod natural in glandele suprarenale, insa nu exista nici un "fruct/leguma minune" care sa administreze organismului acest hormon.
 

Care sunt riscurile administrarii hormonului DHEA in organism?


• Efecte secundareMajoritatea reacțiilor adverse sunt ușoare, cum ar fi dureri de cap, oboseală, insomnie, și congestie. Deoarece DHEA afecteaza nivelurile de hormoni, aceasta poate provoca alte simptome. Femeile pot avea perioade anormale de menstruatie sau modificari ale dispozitiei. De asemenea ar putea dezvolta, cu privire la caracteristicile masculine, păr facial sau o voce profundă. Barbatii pot dezvolta mai mult tesut mamar, hipertensiune arterială, și alte probleme.
• Riscuri. Nu este indicat a se administra doze mari de DHEA !  Persoanele care au probleme cu inima, boli de ficat, diabet, colesterol ridicat, probleme cu glanda tiroida, sindromul ovarului polichistic, și o istorie de probleme de coagulare ale sangelui, nu trebuie să utilizeze DHEA.
DHEA poate creste riscul unor forme de cancer, care sunt afectate de hormoni, cum ar fi cancerul de san, ovare, si de prostata.
Deoarece DHEA este un hormon puternic, nu este recomandat pentru copii sau pentru femeile care sunt însărcinate sau care alăptează.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu