miercuri, 6 noiembrie 2013

Sanatate dentara

INTREBARE: Poate starea de sanatate a dintilor sa-mi afecteze starea de sanatate generala?
RASPUNS: Da. Studii recente arata ca infectiile dentare pot cauza probleme si in alte parti ale organismului uman.

90% dintre tinerii romani cu varstele intre 10 si 17 ani nu viziteaza medicul dentist nici macar o data pe an, iar 1 din 2 adolescenti prezinta problem gingivale si are nevoie de aparat dentar.
Un zambet sanatos si atractiv se mentine printr-un periaj corect, prin folosirea atei dentare, printr-o dieta sanatoasa si un control regulat la medicul stomatolog.

Factorii care supara dantura sunt:

Consumul bauturilor gazoase - Numarul adolescentilor care consuma bauturi gazoase este aproape dublu in prezent fata de anii trecuti. Sucurile si alte bauturi carbogazoase contin un numar foarte mare de zaharuri si arome acide ce pot eroda smaltul dintelui, ducand in final la aparitia cariei dentare.
Bautul sucului printr-un pai ajuta la reducerea contactului bauturii cu dintii, astfel diminuand daunele provocate de acesta. Apa bauta dupa suc ajuta la clatirea cavitatii bucale si reduce riscul de aparitie a cariilor.
Fumatul  pateaza dintii, duce la o respiratie urat mirositoare si mareste riscul aparitiei bolilor periodontale (boala a gingiei) si a cancerului oral.
Tulburari ale alimentatiei Bulimia si anorexia reprezinta serioase tulburari alimentare. Pe langa complicatiile de sanatate pe care le poti face, aceste tulburari duc si la distrugerea smaltului dintilor intr-un mod vizibil. Medicii dentisti pot identifica tulburari ale alimentatiei dupa efectele produse asupra danturii si pot recomanda consiliere psihologica.
 
Iata cateva reguli de aur care te vor ajuta la mentinerea sanatatii orale:

- Primul control stomatologic al copilului trebuie sa aibe loc la varsta de 1 an

- Periaza-ti dintii de cel putin 2 ori pe zi

- Inlocuieste periuta dentara la 3 luni

- Mergi la stomatolog la 4 luni (controale)

-Igienizarea dentara (detartraj, periaj professional) se realizeaza la 6 luni

-Periajul dentar trebuie sa dureze 3-5 minute

-Incercati sa grupati mesele si gustarile. Ideal ar fi sa aveti 5 mese si gustari si sa efectuati un periaj sau clatire cu apa de gura dupa, pentru a nu lasa resturile alimentare in contact cu dintii.

- Frecventa intre albirile dentare profesionale trebuie sa fie de cel putin 12 luni

Principiile de baza ale ingrijirii dintilor cuprind periajul si folosirea atei dentare, vizitele regulate la stomatolog si pastrarea unei diete echilibrate, eliminand alimentele daunatoare danturii. Urmand aceste simple reguli, prevenim cariile si bolile gingivale, eliminam respiratia urat mirositoare, economisim banii cheltuiti pe tratamente dentare, prelungim viata dintilor naturali si ajutam dintii sa-si pastreze culoarea alba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu