Fenomenul este legat de consumul excesiv de sare, dar si de sedentarism. Anul trecut in lume peste 3 milioane de oameni au murit pentru ca erau supraponderali.
1. Obezitatea este programata genetic
Cercetatorii au descoperit ca unii dintre soarecii supraponderali prezentau asa numita gena fatso (FTO). Mai tarziu, cand cercetatorii au reusit sa descifreze genomul uman au observat ca gena fatso este prezenta si la persoanele vulnerabile la cele doua tipuri de diabet.
Insa, specialistii in domeniu considera ca predispozitia genetica nu este neaparat o sentinta pe viata, adica sigur vei deveni obez. Daca faci exercitii fizice in mod regulat, riscul de supraponderabilitate sau obezitate este redus semnificativ.
2. Obezitatea este ajutata de stres
Circumstantele stresante, indiferent ca este vorba despre datoriile pe care le ai la banca sau un sef enervant, cresc nevoia consumului de carbohidrati pentru a calma hormonii de stres. Iar acesti hormoni influenteaza in mod pozitiv acumularea de grasime. Pentru stramosii nostri stresul era cauzat de aparitia unui tigru, iar procesul acumularii era logic: oamenii avea nevoie de un surplus de energie pentru a rezista o vreme fara hrana sau sa duca o batalie. Acum, aceste calorii nefolosite se acumuleaza in zona abdomenului. Pentru a reveni la greutatea ideala, pe langa programul de exercitii fizice ar fi o ideea buna sa practici yoga sau sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi.
3. Sarcina mamei influenteaza obezitatea copilului
Obiceiul mamei de a fuma creste riscul ca bebelusul sa fie mai mic decat ar fi normal si consumul de alcool poate afecta creierul micutului. De ce mancarea nesanatoasa n-ar putea avea exact aceleasi efecte negative? Tot mai multi specialisti considera ca zaharul si mancarea grasa, pe care mama o consuma in timp ce este insarcinata, fac exact acelasi lucru.
Astfel ca mamele care vor sa aiba copii sanatosi trebuie sa aiba o dieta sanatoasa chiar si in perioada gravidiei.
4.Obezitatea este combatuta de antioxidanti
Radicalii liberi sunt invinovatiti nu doar pentru ca te fac sa arati mai batran, insa si pentru ca te ingrasa.
Aceste molecule oxidante distrug celulele care iti spun cand esti plin si nu mai ai nevoie de hrana. Acesti radicali liberi apar, in general, atunci cand mancam, insa cei mai multi dintre ei se ivesc atunci cand o persoana se indoapa cu dulciuri, chipsuri si alti carbohidrati. Astfel, cu fiecare an acesti radicali devin tot mai numerosi si astfel semnalul „stop mancare" este tot mai slab iar apetitul si poate stomacul devin tot mai mari. Cea mai buna metoda de lupta impotriva acestor radicali? Evita junk-food-ul si inlocuieste-l cu fructe si legumele pline de culoare bogate in antioxidanti.
Solutia corecta pentru a scapa de obezitate (din pacate si cel mai greu de pus in practica) este insa reprezentata de modificarea stilului de viata, cu promovarea activitatii fizice (cel putin 30 de minute de efort fizic moderat cel putin 5 zile pe saptamana) si reducerea aportului alimentar, prin limitarea alimentelor bogate in calorii (grasimi, dulciuri, fainoase) si cresterea aportului de legume, zarzavaturi colorate (rosii sau verzi) si fructe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu