Mulți dintre noi se tratează cu metode tradiționale impotriva racelilor: usturoi, ceapă, lămâi.
Alături de acestea, vinul fiert rămâne o băutură apreciată îndeosebi de scepticii care evită medicamentele, dar si de nostalgicii iubitori de povesti la gura sobei, cu iz de iarna.
Moștenit din bătrâni , este considerat un leac vechi pentru răceală, frisoane sau gripă. Intr-adevăr, vinul fiert are o serie de efecte imediate: ridică temperatura corpului, ne face să transpirăm, să respirăm mai uşor şi astfel boala pare mai uşor de suportat. In opinia populară, este un remediu simplu, plăcut şi confirmat ca eficient de câteva secole.
E bun cu orice ocazie, în timpul sărbătorilor, dar şi înainte de Crăciun, fiind singura băutură alcoolică permisă în post.
Un remediu corect dozat
Este un remediu simplu, plăcut şi confirmat ca eficient de cîteva secole. Însă trebuie sa nu uităm că este alcool şi, automat, va obosi organismul.
Ca orice băutură alcoolică este contraindicată celor cu afecţiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, ulcer sau cu orice diagnostic în care consumul de alcool este interzis. Şi, mai ales, este interzis celor ce vor urca la volan în acea zi.
În plus, vinul fiert conferă o senzaţie de căldură pe termen scurt, datorită vasodilataţiei care se manifestă aproape instantaneu. Dar, la scurt timp, se manifestă fenomenul invers, de răcire.
Se ştie că alcoolul favorizează apariţia degerăturilor, deoarece extremităţile sînt primele expuse frigului. Vinul fiert este eficient şi sănătos atunci cînd e consumat în cantităţi moderate. Nu mai mult de o cană pe zi, seara, la culcare. Mai mult, alcoolul scade rezistenţa organismului şi, în loc să ne ajute să depăşim boala, ne expune infecţiilor.
Vinul nu se fierbe
Cum se prepară un vin fiert de leac? Este impropriu numit fiert, în realitate se aduce pînă aproape de fierbere, dar în niciun caz pînă dă în clocot, aşa că, mai corect ar fi să îl numim vin încălzit. Prin fierbere se pierde nu doar alcoolul, ci şi aroma şi anumite componente cu rol curativ.
Ingredientele magice ale vinului cald
Reţetele de vin fiert sunt numeroase în funcţie de tradiţie, diferenţa fiind dată de mirodeniile adăugate, care vor conferi licorii fierte miresme şi arome deosebite.
Aceste mirodenii pot fi: nucşoară, cardamon, anason, ienibahar, boabe de piper. Este indicat să nu folosiţi foarte multe condimente, căci vinul va căpăta în final un gust greu, aromele combinîndu-se adesea prea puternic. O regulă de bază în obţinerea unui vin fiert bun spune că nu se folosesc mai mult de trei arome diferite.
Orice reţetă aţi folosi, ţineţi minte că mirodeniile uscate se adaugă imediat după ce aţi pus scorţişoara. Pentru gripă şi răceală, se recomandă două ceşti de vin fiert pe zi, din care una seara, la culcare.
În acelaşi timp, se fac la picioare băi de apă cu sare sau flori de fîn. Vinul fiert cu puţină coajă de lămâie, cu scorţişoară sau cuişoare, constituie un remediu minunat care produce sudaţie în pneumonie şi grăbeşte vindecarea.
Dacă nu sunteţi un adept al băuturilor alcoolice, dar vă e poftă de un vin fiert, puteţi prepara această licoare cu suc de fructe, rezultatul va fi asemănător.
În orice caz, în perioada rece, medicii recomandă o alimentaţie un pic mai condimentată, inclusiv vin fiert, pentru că acestea pişcă microbii, ferindu-ne de îmbolnăviri.
Reteta Vinului Fiert
Este sigur faptul că oricine apreciază o cană de vin fiert, de aceea vă prezentăm o reţetă foarte simplă, poate fără nimic deosebit, dar gustoasă. În primul rând doresc să subliniez: Nu folosiţi condimentele pentru vin fiert, care se vând la plic, sub formă de praf.
Ne-am convins că e mai bine să foloseşti ce ai în bucătărie, decât să adaugi şi alte E-uri. Aşadar, reţeta e foarte simplă:
Ai nevoie de:
- vin (alb sau roşu)
- un baton de scorţişoară (la aprox.1,5 l vin)
- cuişoare şi anason
Anasonul dă o aromă deosebită, dar e foarte tare, deci nu folosiţi mai mult de o steluţă. În ceea ce priveşte vinul un sfat: dacă folosiţi vin roşu, aveţi grijă să nu fie prea tare (max. 11,5 %), iar cel alb să fie de asemenea puţin mai tare.
Prepararea în sine este foarte simplă.
Mai întâi puneţi vinul la fiert. La aprox. 7 minute adăugaţi batonul de
scorţişoară, rupt în bucăţele mai mici, cuişoarele – la 1,5 l de vin,
aproximativ 12 ar fi suficiente – şi steluţa de anason.
Lăsaţi vinul la foc potrivit până observaţi formarea spumei .
Reduceţi focul şi adăugaţi două linguri
de miere. Cine preferă vinul fiert mai dulce poate să completeze
ulterior, este însă foarte important să adăugaţi mierea în timp ce
vinul se află pe foc. Licoarea va primi o aromă deosebită.
Se poate servi cu câteva bucăţele de măr sau chiar cu portocală.
* vinul nu trebuie să fiarbă în timpul preparării, se va evapora alcoolul.
sursa www.tainelesanatatii.ro