miercuri, 27 noiembrie 2013

Povestea Vinului Fiert

vin-fiert

Mulți dintre noi se tratează cu metode tradiționale impotriva racelilor: usturoi, ceapă, lămâi.

Alături de acestea, vinul fiert rămâne o băutură apreciată îndeosebi de scepticii care evită medicamentele, dar si de nostalgicii iubitori de povesti la gura sobei, cu iz de iarna.

Moștenit din bătrâni , este considerat un leac vechi pentru răceală, frisoane sau gripă. Intr-adevăr, vinul fiert are o serie de efecte imediate: ridică temperatura corpului, ne face să transpirăm, să respirăm mai uşor şi astfel boala pare mai uşor de suportat. In opinia populară, este un remediu simplu, plăcut şi confirmat ca eficient de câteva secole.

E bun cu orice ocazie, în timpul sărbătorilor, dar şi înainte de Crăciun, fiind singura băutură alcoolică permisă în post.


Un remediu corect dozat


Este un remediu simplu, plăcut şi confirmat ca eficient de cîteva secole. Însă trebuie sa nu uităm că este alcool şi, automat, va obosi organismul.

Ca orice băutură alcoolică este contraindicată celor cu afecţiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, ulcer sau cu orice diagnostic în care consumul de alcool este interzis. Şi, mai ales, este interzis celor ce vor urca la volan în acea zi.
În plus, vinul fiert conferă o senzaţie de căldură pe termen scurt, datorită vasodilataţiei care se manifestă aproape instantaneu. Dar, la scurt timp, se manifestă fenomenul invers, de răcire.

Se ştie că alcoolul favorizează apariţia degerăturilor, deoarece extremităţile sînt primele expuse frigului. Vinul fiert este eficient şi sănătos atunci cînd e consumat în cantităţi moderate. Nu mai mult de o cană pe zi, seara, la culcare. Mai mult, alcoolul scade rezistenţa organismului şi, în loc să ne ajute să depăşim boala, ne expune infecţiilor.

Vinul nu se fierbe


Cum se prepară un vin fiert de leac? Este impropriu numit fiert, în realitate se aduce pînă aproape de fierbere, dar în niciun caz pînă dă în clocot, aşa că, mai corect ar fi să îl numim vin încălzit. Prin fierbere se pierde nu doar alcoolul, ci şi aroma şi anumite componente cu rol curativ.

Ingredientele magice ale vinului cald


Reţetele de vin fiert sunt numeroase în funcţie de tradiţie, diferenţa fiind dată de mirodeniile adăugate, care vor conferi licorii fierte miresme şi arome deosebite.

Aceste mirodenii pot fi: nucşoară, cardamon, anason, ienibahar, boabe de piper. Este indicat să nu folosiţi foarte multe condimente, căci vinul va căpăta în final un gust greu, aromele combinîndu-se adesea prea puternic. O regulă de bază în obţinerea unui vin fiert bun spune că nu se folosesc mai mult de trei arome diferite.

Orice reţetă aţi folosi, ţineţi minte că mirodeniile uscate se adaugă imediat după ce aţi pus scorţişoara. Pentru gripă şi răceală, se recomandă două ceşti de vin fiert pe zi, din care una seara, la culcare.
În acelaşi timp, se fac la picioare băi de apă cu sare sau flori de fîn. Vinul fiert cu puţină coajă de lămâie, cu scorţişoară sau cuişoare, constituie un remediu minunat care produce sudaţie în pneumonie şi grăbeşte vindecarea.

Dacă nu sunteţi un adept al băuturilor alcoolice, dar vă e poftă de un vin fiert, puteţi prepara această licoare cu suc de fructe, rezultatul va fi asemănător.
În orice caz, în perioada rece, medicii recomandă o alimentaţie un pic mai condimentată, inclusiv vin fiert, pentru că acestea pişcă microbii, ferindu-ne de îmbolnăviri.


Reteta Vinului Fiert


Este sigur faptul că oricine apreciază o cană de vin fiert, de aceea vă prezentăm o reţetă foarte simplă, poate fără nimic deosebit, dar gustoasă. În primul rând doresc să subliniez: Nu folosiţi condimentele pentru vin fiert, care se vând la plic, sub formă de praf.

Ne-am convins că e mai bine să foloseşti ce ai în bucătărie, decât să adaugi şi alte E-uri. Aşadar, reţeta e foarte simplă:

Ai nevoie de:

- vin (alb sau roşu)
- un baton de scorţişoară (la aprox.1,5 l vin)
- cuişoare şi anason

Anasonul dă o aromă deosebită, dar e foarte tare, deci nu folosiţi mai mult de o steluţă. În ceea ce priveşte vinul un sfat: dacă folosiţi vin roşu, aveţi grijă să nu fie prea tare (max. 11,5 %), iar cel alb să fie de asemenea puţin mai tare.

Prepararea în sine este foarte simplă. Mai întâi puneţi vinul la fiert. La aprox. 7 minute adăugaţi batonul de scorţişoară, rupt în bucăţele mai mici, cuişoarele – la 1,5 l de vin, aproximativ 12 ar fi suficiente – şi steluţa de anason.

Lăsaţi vinul la foc potrivit până observaţi formarea spumei .

Reduceţi focul şi adăugaţi două linguri de miere. Cine preferă vinul fiert mai dulce poate să completeze ulterior, este însă foarte important să adăugaţi mierea în timp ce vinul se află pe foc. Licoarea va primi o aromă deosebită.

Se poate servi cu câteva bucăţele de măr sau chiar cu portocală.

* vinul nu trebuie să fiarbă în timpul preparării, se va evapora alcoolul.

marți, 26 noiembrie 2013

DHEA : Hormonul tineretii


dhea

În primul rând, să ne uităm la ceea ce DHEA este, ce efecte are în organism, și modul în care aceasta este procesat de organism.
DHEA este o abreviere pentru dehidroepiandrosteron. Este un hormon produs în principal de către glandele suprarenale sau glandelor de stres. Hormonii sunt molecule mesager care influenteaza functia celulelor  și țesuturilor din tot corpul. DHEA si cortizolul sunt  hormoni de stres ai organismului, cu actiune indelungata și sunt antagonici între ei într-o anumită măsură.


Acesti doi hormoni trebuie să fie în echilibru adecvat pentru o sănătate optimă. De ce devin acesti hormoni dezechilibrati in organism? Din cauza adaptarii omului la factorii de stress si la stresul prelungit.

Reacția normală a organismului la stres este de a produce cantități mai mari de atât cortizol cat și de DHEA. Atunci când factorii de stres au disparut, organismul reduce producția de cortizol și DHEA la niveluri de odihnă și totul este în regulă.

Aceasta este ceea ce se întâmplă pe parcursul episoade scurte de stres, insa cu toate acestea, atunci când stresul este prelungit, organismul preferă sa produca cantitati din ce in ce mai mari de cortizol si mai putin DHEA. Ce e mai rău, este că, chiar și după ce stresul este eliminat, organismul uneori nu recupereza acesti hormoni la valori sale normale, si isi creeaza o continua protectie producand cantitati mari de cortizol si reducand productia de DHEA .

Consecințele acestei inegalitati hormonale sunt devastatoare: Sistemul imunitar este compromis, formand un risc crescut pentru infecții, anumite tipuri de cancer, alergii si boli autoimune.
Dozele de glucoza si insulina din sange sunt modificate datorita nivelului ridicat de zahar din sange. Sarea si apa sunt reținute, producand  tendinta spre hipertensiune arterială.Funcția de reproducere este restrictionata de lipsa DHEA-ului, avand ca rezultat infertilitate si încetarea ciclului menstrual. Organismul devine mult mai sensibile la toxine si metale grele.



Vestea proastă este că nivelul de DHEA diminuat din cauza stresului este extrem de comun, fiind de fapt o epidemie.Vestea bună este că nivelul de cortizol și DHEA pot fi depistate si modificate in organism cu ajutorul unui control de rutina. Suplimentarea cu DHEA este doar o parte a soluției. Pentru a inversa complet această condiție, stresul care a produs acesta anomalie trebuie identificat si eliminat, astfel dand organismului o stare de linistire si calm general.


Beneficii

O serie de studii au descoperit ca suplimentele pe baza de DHEA ajuta persoanele cu depresie, obezitate, lupus și insuficiență suprarenală. DHEA imbunatateste, de asemenea, piele la persoanele în vârstă și ajuta la tratarea osteoporozei, atrofie vaginala, disfuncție erectilă, și unele condiții psihologice(cum ar fi schizofrenia).


DHEA este folosit de asemenea si de unii oameni care doresc să "inverseze" imbatranirea și isi reinvie imunitate organismului, functia cognitiva, si forta musculara.

Puteți obține DHEA natural din alimente?


Nu există surse de alimentare naturala cu DHEA. Organismul produce DHEA in mod natural in glandele suprarenale, insa nu exista nici un "fruct/leguma minune" care sa administreze organismului acest hormon.
 

Care sunt riscurile administrarii hormonului DHEA in organism?


• Efecte secundareMajoritatea reacțiilor adverse sunt ușoare, cum ar fi dureri de cap, oboseală, insomnie, și congestie. Deoarece DHEA afecteaza nivelurile de hormoni, aceasta poate provoca alte simptome. Femeile pot avea perioade anormale de menstruatie sau modificari ale dispozitiei. De asemenea ar putea dezvolta, cu privire la caracteristicile masculine, păr facial sau o voce profundă. Barbatii pot dezvolta mai mult tesut mamar, hipertensiune arterială, și alte probleme.
• Riscuri. Nu este indicat a se administra doze mari de DHEA !  Persoanele care au probleme cu inima, boli de ficat, diabet, colesterol ridicat, probleme cu glanda tiroida, sindromul ovarului polichistic, și o istorie de probleme de coagulare ale sangelui, nu trebuie să utilizeze DHEA.
DHEA poate creste riscul unor forme de cancer, care sunt afectate de hormoni, cum ar fi cancerul de san, ovare, si de prostata.
Deoarece DHEA este un hormon puternic, nu este recomandat pentru copii sau pentru femeile care sunt însărcinate sau care alăptează.


Aromaterapia : Starea ta de bine

aromaterapie

În aromaterapie se folosesc frecvent 40 de uleiuri esenţiale, iar acestea au peste 80 de proprietăţi terapeutice.
 

Pentru multe secole, uleiurile esenţiale au constituit un remediu pentru epidemii, boli şi anumite afecţiuni. India a fost una dintre puţinele ţări în care această tradiţie nu s-a pierdut. Avurveda fiind una dintre cele mai vechi practici medicale din lume.

Aromaterapia funcţionează ca un fel de punte între vechi şi actual, multe dintre industriile din prezent folosesc diferite uleiuri pentru a crea produse care sunt folosite la vindecarea unui număr mare de afecţiuni. Aromaterapia este utilizată în prezent în spitale, clinici şi în case peste tot în lume.

Termenul de aromaterapie şi principiile ei de bază au fost introduse de renumitul chimist Rene Maurice Gattefosse (la inceputul secolului XX). În timp ce lucra la elaborarea unei noi note de parfum, Gattefosse a suferit o arsură la mînă şi a turnat peste rană cel mai la îndemană lichid - un recipient cu ulei de lavandă. A observat cu uimire că s-a redus rapid intensitatea durerii, iar vindecarea s-a făcut fără să rămană cicatrice. Gattefosse a ajuns astfel la concluzia că uleiurile esenţiale sunt utile nu numai în parfumerie ci şi ca agenţi de vindecare, şi s-a referit la noul domeniu cu termenul de "aromaterapie".


Aromaterapia la locul de munca


Stiai ca un birou curat, care miroase a vanilie, scortisoara sau lavanda, ii va ajuta pe angajatii tai sa fie mult mai eficienti, spun specialistii. Desigur, aromele trebuie sa fie naturale, nu chimice, tocmai de aceea trebuie sa fii atent si la produsele de curatenie pe care le folosesti.

 

Arome in functie de starea ta


Uleiurile esentiale pot fi folosite cu succes in tratarea problemelor emotionale. Iata care sunt acestea si afectiunile in care pot fi folosite.

Furie: pergamuta, iasomie, neroli, portocala, patchouli, musetel, trandafir, vetiver, ylang ylang.

Anxietate: cedru, pergamuta, tamaie, lavanda, mandarina, neroli, patchouli, musetel, trandafir, lemn de santal, vetiver.

Incredere: dafin, pergamuta, chiparos, grepfrut, iasomie, portocala, rozmarin.

Depresie :pergamuta, tamaie, geranium, grepfruit, iasomie, lavanda, lamaie, mandarina, neroli, portocala, musetel, trandafir, lemn de santal, ylang ylang.

Oboseala, epuizare: busuioc, pergamuta, piper negru, chiparos, tamaie, ghimbir, grepfrut, iasomie, lamaie, patchouli, menta, rozmarin, lemn de santal, vetiver.

Frica: pergamuta, cedar, tamaie, grepfruit, iasomie, lamaie, neroli, portocala, musetel, lemn de santal, vetiver.

Suparare: chiparos, tamaie, neroli, trandafir, lemn de santal, vetiver.

Nesiguranta: pergamuta, cedar, tamaie, iasomie, lemn santal, vetiver.
 
Nervozitate: lavanda, mandarina, neroli, musetel, lemn de santal.

Singuratate: pergamuta, tamaie, musetel, trandafir.

Memorie si concentrare: busuioc, piper negru, chiparos, isop, lamaie, menta, rozmarin.

Atacuri de panica: tamaie, lavanda, neroli, trandafir.

Stres: pergamuta, tamaie, geranium, grepfrut, iasomie, lavanda, mandarina, neroli, patchouli, musetel, trandafir, lemn de santal, vetiver, ylang ylang.

Uleiurile esentiale pot fi utilizate astfel: frectie, inhalare, vaporizare, bai aromatice, bai la picioare, comprese, masaje si ingrijirea pielii. Uleiul esential are o actiune imediata si foarte benefica datorita concentratiei mare pe care o are.



Nu le folosi nediluate!

Fiind foarte concentrate, aceste uleiuri pot deveni periculoase daca nu sunt folosite cu atentie. Utilizand uleiurile esentiale cu atentie ca si pe medicamente si urmand sfaturile din prospect, poti profita de beneficiile aromaterapiei in siguranta. Uleiurile esentiale nu pot fi folosite nediluate deoarece sunt foarte concentrate.

De aceea este ideal sa amesteci uleiurile esentiale cu alte uleiuri de baza (vegetale) care sunt distilate din diferite plante, copaci, radacini sau seminte: uleiul de sambure de caisa, uleiul de avocado, uleiul de morcov, uleiul de migdala dulce, uleiul de samburi de struguri, uleiul de aluna, uleiul de jojoba, uleiul de masline, uleiul de trandafir.


Ca si recomandare din partea noastra vine Olio Del Re
Amestec deosebit din uleiuri și esențe de plante orientale ce reactivează și stimulează căile respiratorii si regleaza somnul.

luni, 18 noiembrie 2013

Morcovul si beneficiile sale asupra sanatatii

morcovi

Extraordinar de dulci si crocanti, morcovii sunt unul dintre deliciile 100% sanatoase ce nu trebuie sa lipseasca din dieta ta. Intr-adevar, aceste legume radacinoase beneficiaza de numerosi compusi, cum ar fi beta-caroten, vitamina A, minerale si antioxidanti in cantitati ample.

Cumparare si pastrare

Morcovi proaspeti sunt disponibili in piete in majoritatea sezoanelor.
Atunci cand cumperi uita-te sa alegi radacini dure, colorate intens si luminoase. Evitati radacinile moi, flasce, cu taieturi sau mucegai. Evita, de asemenea, radacini foarte mari, deoarece indica depasirea maturitatii.
Odata ajunsi acasa, spalatii bine in apa pentru a indeparta praful, solul, sau insecticid / fungicide. In general, morcovii se pastreaza intacti in frigider pentru 2-3 saptamani in campartimentul special de lugime.




UZ INTERN

Aceasta leguma este recomandata si diabeticilor, deoarece zaharul pe care il contine nu este nociv pentru organismul lor.

UZ EXTERN

Beneficiile sale multiple nu se opresc doar la consumul intern al morcovului. Intinereste tesuturile organismului si mentine supletea, iar asupra pielii are efecte de necrezut. Consumat regulat, morcovul nuanteaza pielea, oferind un aspect placut de bronz sanatos.
El este recomandat si persoanelor cu tenul gras, cu riduri, cu eczeme sau pielea crapata. Se foloseste ras, sub forma de suc sau in amestec cu alte alimente (miere, grau incoltit, iaurt, etc).

Tratamente:

Tulburări digestive: Mestecatul morcovilor creste productia de salivǎ și accelerează procesul digestiv iar ȋn același timp furnizeazǎ enzimele, vitaminele și mineralele necesare. Ingerarea ȋn mod regulat de  morcovi previne ulcerul gastric dar și alte tulburǎri digestive. Sucul de morcovi este un tratament natural și eficient pentru boli precum: colici intestinale, colită, apendicită, ulcer peptic, indigestie.

Constipație: Sucul de morcovi amestecat cu sucul de spanac și putinǎ zeamǎ de lamaie este un tratament eficient pentru constipație. 

Diaree: Supa de morcovi este un tratament eficient și natural pentru diaree. Aceasta ajutǎ la reconstruirea cantitații de sodiu, potasiu, calciu, sulf, magneziu pierdutǎ. De asemenea, aceasta oprește dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și previne vǎrsǎturile.

Paraziții intestinali: Consumați ȋn fiecare zi o ceașcǎ de morcov ras pe stomacul gol, pentru cȃteva zile.

Alte beneficii:
Morcovii ajuta la funcționarea normalǎ a colonului 
Sucul proaspǎt de morcovi dizolvǎ chisturile, beți cel puțin 2 pahare pe zi.  
Sucul de morcovi sau de salatǎ este, de asemenea, un remediu pentru durerea la urinare sau pentru problemele menstruale
Morcovul ajutǎ la detoxifierea ficatului

Precauții
Frunzele de  morcov  pot provoca o reacție alergică cunoscută sub numele de dermatita de contact, ȋn timp ce semințele de morcov nu trebuie administrate femeilor ȋnsǎrcinate deoarece existǎ riscul de avort spontan.



vineri, 15 noiembrie 2013

Obezitatea ! sau boala secolului XXI

Obezitatea este o problema tot mai des intalnita in Romania, unde 25% din populatia este supraponderala. Desi medicii o spun de multa vreme, prea putini ii asculta, si isi schimba stilul de viata: 25 la suta din populatia Romaniei sufera de obezitate, iar 40 la suta, se confrunta cu probleme de greutae


Fenomenul este legat de consumul excesiv de sare, dar si de sedentarism. Anul trecut in lume peste 3 milioane de oameni au murit pentru ca erau supraponderali.


Stilul de viata dezechilibrat, din care lipsesc cu desavarsire exercitiile fizice si o dieta sanatoasa este cauza principala a obezitatii. Iata cateva lucruri surprinzatoare despre obezitate:


1. Obezitatea este programata genetic
Cercetatorii au descoperit ca unii dintre soarecii supraponderali prezentau asa numita gena fatso (FTO). Mai tarziu, cand cercetatorii au reusit sa descifreze genomul uman au observat ca gena fatso este prezenta si la persoanele vulnerabile la cele doua tipuri de diabet.
Insa, specialistii in domeniu considera ca predispozitia genetica nu este neaparat o sentinta pe viata, adica sigur vei deveni obez. Daca faci exercitii fizice in mod regulat, riscul de supraponderabilitate sau obezitate este redus semnificativ.


2. Obezitatea este ajutata de stres
Circumstantele stresante, indiferent ca este vorba despre datoriile pe care le ai la banca sau un sef enervant, cresc nevoia consumului de carbohidrati pentru a calma hormonii de stres. Iar acesti hormoni influenteaza in mod pozitiv acumularea de grasime. Pentru stramosii nostri stresul era cauzat de  aparitia unui tigru, iar procesul acumularii era logic: oamenii avea nevoie de un surplus de energie pentru a rezista o vreme fara hrana sau sa duca o batalie. Acum, aceste calorii nefolosite se acumuleaza in zona abdomenului. Pentru a reveni la greutatea ideala, pe langa programul de exercitii fizice ar fi o ideea buna sa practici yoga sau sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi.



3. Sarcina mamei influenteaza obezitatea copilului

Obiceiul mamei de a fuma creste riscul ca bebelusul sa fie mai mic decat ar fi normal si consumul de alcool poate afecta creierul micutului. De ce mancarea nesanatoasa n-ar putea avea exact aceleasi efecte negative? Tot mai multi specialisti considera ca zaharul si mancarea grasa, pe care mama o consuma in timp ce este insarcinata, fac exact acelasi lucru.
Astfel ca mamele care vor sa aiba copii sanatosi trebuie sa aiba o dieta sanatoasa chiar si in perioada gravidiei.


4.Obezitatea este combatuta de antioxidanti

Radicalii liberi sunt invinovatiti nu doar pentru ca te fac sa arati mai batran, insa si pentru ca te ingrasa.
Aceste molecule oxidante distrug celulele care iti spun cand esti plin si nu mai ai nevoie de hrana. Acesti radicali liberi apar, in general, atunci cand mancam, insa cei mai multi dintre ei se ivesc atunci cand o persoana se indoapa cu dulciuri, chipsuri si alti carbohidrati. Astfel, cu fiecare an acesti radicali devin tot mai numerosi si astfel semnalul „stop mancare" este tot mai slab iar apetitul si poate stomacul devin tot mai mari. Cea mai buna metoda de lupta impotriva acestor radicali? Evita junk-food-ul si inlocuieste-l cu fructe si legumele pline de culoare bogate in antioxidanti.



Solutia corecta pentru a scapa de obezitate (din pacate si cel mai greu de pus in practica) este insa reprezentata de modificarea stilului de viata, cu promovarea activitatii fizice (cel putin 30 de minute de efort fizic moderat cel putin 5 zile pe saptamana) si reducerea aportului alimentar, prin limitarea alimentelor bogate in calorii (grasimi, dulciuri, fainoase) si cresterea aportului de legume, zarzavaturi colorate (rosii sau verzi) si fructe.

miercuri, 13 noiembrie 2013

Somnul : busola activitatilor zilnice !


Nu sunt necesari oameni de stiinta care sa ne spuna ca nu vom fi prea in forma dupa o noapte de somn prost. Tot mai multe cercetari stiintifice ne indica faptul ca un somn intrerupt are efecte asupra comportamentului si sentimentelor noastre. Oamenii care au cateva ore de somn lipsa in timpul unei saptamani se plang de:

  • stres
  • depresie
  • agitatie
  • nemultumire
  • tristete
  • anxietate
  • epuizare mentala

Si studiile comparative au aratat ca influenta asupra comportamentului si emotiilor este chiar mai mare decat asupra performantelor fizice si mentale.
 
Problemele de somn pot cauza mari schimbari in personalitatea cuiva, dar aceste schimbari nu sunt ireversibile. Dupa cateva nopti de somn sanatos si neintrerupt simptomele vor dispare. Problemele de somn sunt adesea cauza tensiunii in casnicie si se spune, chiar cauze majore de divort.


De cat somn avem nevoie?

Nu este un raspuns universal la aceasta intrebare. Nevoia de somn este diferita pentru fiecare, dar in medie un adult are nevoie intre 7 si 8 ore pentru un somn sanatos. Dupa cercetatori, calitatea somnului este la fel de importanta ca si durata totala. Se pare ca oamenii care au nevoie de mai mult de 8 ore de somn nu dorm optim.
In multe cazuri specialistii in somn au fost capabili sa reduca necesarul de somn semnificativ prin cresterea calitatii acestuia. In special acei oameni care, pentru motive sociale, pot sa se bucure doar de timp limitat de somn ar trebui sa fie siguri ca macar calitatea somnului lor este buna.
Nu se poate compensa lipsa calitatii somnului prin dormitul unei ore in plus. O noapte proasta creaza o datorie a somnului care poate fi refacuta noaptea urmatoare. Daca o persoana a stat treaza o noapte intreaga nu va putea sa doarma dublu urmatoarea zi, ci mai degraba va adauga 2 -3 ore la odihna din noaptea urmatoare.

Una din regulile cele mai importante pentru un somn bun este aceea de a merge la culcare atunci cand se resimte o oboseala reala si senzatia de a adormi. Oboseala fizica este la fel de importanta ca si cea mentala pentru a putea dormi seara. Felul in care fiecare persoana ajunge la aceasta oboseala variaza de la un individ la altul. Unii practica un sport, altii fac plimbari sau desfasoara o activitate fizica, de orice alt tip, in casa.
Iata cateva motive pentru care ar trebui sa invatam cum si cand sa dormim:

- invatare si memorie: somnul ajuta creierul sa invete mai usor;
- metabolism si greutate: somnul cronic poate duce la ingrasare;
- siguranta: atunci cand esti nedormit se pot intampla foarte multe accidente;
- o stare de spirit buna: lipsa de somn poate duce la iritabilitate, nerabdare, nervozitate etc;
- functionarea corecta a sistemului cardio-vascular;
- functionarea corecta a sistemului imunitar.

Organismul nostru isi procura singur somnul si acest lucru nu are nici o legatura cu eficienta.
Daca nu reusim sa dormim sa nu ne chinuim inutil; este preferabil sa ne ridicam din pat si sa incercam activitati simple, rutiniere care nu necesita concentrarea atentiei (exclus privitul la televizor, sau continuarea unei lucrari), astfel incat atunci cand vom simti din nou ca ne este somn , sa intrerupem acea activitate si sa revenim in pat.



joi, 7 noiembrie 2013

Cafeaua si beneficiile sale


Beneficiile cafelei asupra organismului au fost mult dezbatute si documentate pana acum. S-a ajuns la concluzia ca antioxidantii, găsiti în boabele de cafea, si cofeina ne ajuta sa ne concentram mai bine, imbunatatesc functionarea organelor si previn anumite boli.


Pe langa faptul ca multa lume asociaza consumul de cafea cu cateva minute de relaxare, socializare sau revigorare, cafeaua are multe efecte benefice asupra sanatatii. Indiferent daca sunteti fani ai cafelei macinate si prajite sau a cafelei instant, beneficiile cafelei sunt practic aceleasi, indiferent in ce forma alegeti sa o consumati.

Evident, fiind un stimulent, cafeaua trebuie consumata cu masura, iar consumul moderat este reprezentat de 3 pana la 5 cani in fiecare zi. Un astfel de consum echilibrat are beneficii asupra sanatatii fizice si mentale, printre care: reducerea senzatiei de oboseala, imbunatatirea memoriei de scurta durata si cresterea performantei intelectuale.

Mentine o greutate corporala echilibrata
Consumarea unei cafele dupa masa este mai mult decat un obicei relaxant. Atunci cand bei cafea dupa masa, organismul digera mult mai usor alimentele pe care le-ai consumat. Cofeina stimuleaza activitatea stomacului si creste rata metabolica.
Este insa recomandat sa bei doar o ceasca de cafea si sa ai grija la alimentele pe care le consumi.

Stimuleaza fertilitatea la barbati
Cofeina are un efect pozitiv asupra calitatii spermei si mareste semnificativ sansele de a avea copii. Un studiu recent realizat la Universitatea din Sao Paolo a evidentiat faptul ca barbatii care consumau cafea in mod regulat aveau o rata mai crescuta de fertilitata fata de cei care nu consumau cafea.
Asadar, daca iti doresti un copil, arata-i iubitului tau beneficiile consumului de cafea. Cantitatea zilnica recomandata este de 1- 3 cesti pe zi.

Reduce riscul de cancer de piele
Expunerea moderata la razele solare si folosirea de cremele cu factor de protectie solara sunt principalele masuri pe care le poti adopta pentru a preveni cancerul de piele. Si cafeaua este insa un factor care poate tine departe aceasta afectiune cumplita.

Un studiu recent arata ca femeile care consuma pana la trei cesti de cafea pe zi au risc scazut de cancer de piele. Substantele active din cafea inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si protejeaza pielea.



Reteta anticelulitica

Toate cremele anticelulitice au un ingredient comun: cafeaua.
Iata cum iti poti prepara singura un tratament anticelulitic, pe baza de zat de cafea:

1. Proprietatile zatului sunt mult mai eficiente daca este caldut.
2. Intinde un ziar pe gresia din baie.
3. Amesteca un sfert de ceasca de zat proaspat ramas de la cafea cu o lingura de ulei de masline. Pozitioneaza-te pe bucata de ziar si intinde compozitia pe zonele afectate de celulita. Nu te ingrijora daca o buna parte din compozitie sfarseste pe bucata de ziar; pe piele ramane suficienta cat sa-si faca efectul.
4. Impacheteaza acele zone intr-o folie din plastic si ramai asa cateva minute.
5. Indeparteaza folia din plastic si ramasitele zatului. Fa un dus cu apa calduta.
6. Tratamentul da rezultate bune daca este repetat de doua ori pe saptamana.


miercuri, 6 noiembrie 2013

Asortarea vinurilor cu mancarea servita

Vinul şi-a câştigat din cele mai vechi timpuri statutul de element esenţial al gastronomiei rafinate datorită faptului că un vin bine ales poate accentua savoarea unui preparat culinar.
Vinul „limpezeşte“ simţul gustului, aduce în prim plan anumite arome şi estompează gustul sărat sau pe cel acrişor. În plus, această băutură poate fi folosită drept condiment - ingredientul secret care conferă unicitate mâncărurilor.

Însă, aşa cum un vin poate potenţa aromele deosebite ale preparatelor, o combinaţie aleasă greşit poate strica întreaga experienţă culinară, schimbând în mod neplăcut gustul mâncării.

Există oameni care îşi dedică întreaga viaţă activităţii de desluşire a aromelor exacte pe care le conţin vinurile produse din diverse soiuri de struguri, depozitate în butoaie din felurite tipuri de lemn şi păstrate de-a lungul unor perioade diferite. În plus, aceşti experţi în vin sunt specializaţi şi în găsirea celor mai bune combinaţii de preparate şi băutură, prin urmare, orice restaurant de lux care se respectă apelează la serviciile unui astfel de expert, care le recomandă clienţilor combinaţiile ideale.

Regulile generale sunt: vinul alb se consuma alaturi de carnea alba, vinul rosu acompaniaza carnea rosie, iar vinul dulce, desertul.
Evident, nu poti gasi combinatia perfecta pentru fiecare, decat incercand si experimentand.
Cum s-a ajuns aici? Simplu. Desfatarea gustului este obiectivul principal.

Carnea alba precum puiul sau pestele se serveste de obicei insotite de salate stropite cu otet sau lamaie. Vinul care poate imbogati gustul este unul evident acrisor si cu aciditate ridicata, adica un vin alb: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris sau Riesling Italian.


Mancarurile pe baza de carne rosie se savureaza alaturi de un vin rosu cu mai mult sau mai putin tanin. Aceasta substanta, taninul, se gaseste in coditele strugurilor, in coaja boabelor si in semintele acestora, stimuleaza sucurile gastrice si ajuta la digestie. Cabernet Sauvignon (vin puternic, cu un continut ridicat de tanin), Merlot si Feteasca Neagra (cu un continut moderat de tanin) si Pinot Noir (mai lejer) pot desavarsi in egala masura de preparatele pe baza de carne rosie.

De obicei deserturile sunt dulci, dar exista si exceptii ce tin de fiecare bucatarie in parte. Dulcele unui desert se serveste alaturi de un vin la fel de dulce, Rai de Murfatlar sau Lacrima lui Ovidiu.


Chiar daca aceste asa-zise reguli s-au impamantenit, nu te teme sa fii deschizator de drum incercand combinatii inedite. Imbinarea mancarii cu vinul a devenit o decizie complet subiectiva.

Altfel, cum te-ai putea descurca intr-o bucatarie multiculturala asa cum se intampla azi in lume?! Daca bucataria ar fi stagnat si ar fi ramas la aceleasi feluri simple si clasice, am fi aplicat reguli clasice si simple. Dar astazi restaurantele iti ofera cele mai incredibile combinatii care cer asortari de vinuri la fel de indraznete.
Regulile au lasat locul sugestiilor si tu poti face oricate experimente doresti. Asa ca incearca fara frica pana gasesti combinatia perfecta si uita de intrebarea „Dvs ce mi-ati recomanda?” :)


Importanta Donarii de Sange

Sângele are o durată de viaţă limitată. Doar anumite componente ale acestui lichid pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câţiva ani.
„Sângele este un produs care nu poate fi menţinut foarte multă vreme; nu poţi să faci stocuri. De asemenea, trebuie să se ţină cont de compatibilitatea între donatori şi primitori şi de toate testele care trebuie efectuate pentru donator, în primul rând. În România, cel puţin, donarea de sânge este văzută ca o ocazie excelentă de a obţine anumite gratuităţi, mai ales pentru categoriile defavorizate social“, este de părere Ştefan Spulber, doctor în ştiinţe medicale la Institutul Karolinska, Stockholm (Suedia), un donator constant.
Dupa donarea de sange, corpul produce la loc tot volumul de sange pierdut, iar intr-o perioada intre 4-8 saptamani, toate celulele albe pierdute. Cercetatorii de la Universitatea California din San Diego, SUA, sunt de parere ca pentru fiecare 250 de grame de sange donat, sunt consumate in jur de 600 de calorii.

Dacă starea de sănătate îți permite, în urma donării vei avea o serie de drepturi și avantaje care-ți sunt respectate de statul român, conform legislației. Iată care sunt acestea! 
* dacă donezi sânge în mod regulat, anual, poți să faci gratuit examen radiologic pulmonar, analize cardiologice și investigații biologice extinse;
* în cazul depistării unui deficit de fier, după mai multe donări de sânge, beneficiezi de tratament gratuit substitutiv cu fier 
* pentru fiecare donare primești șapte tichete de masă cu ajutorul cărora poți să-ți cumperi alimente;
* în ziua donării, ești învoit de la serviciu 
* dacă ești elev sau student, ești scutit de cursuri în ziua respectivă;
* cheltuielile aferente deplasării cu mijloacele de transport în comun în ziua în care efectuezi donarea, ți se decontează;
* în cazul în care donezi la unitatea sanitară de profil din localitatea în care ești domiciliat sau ești angajat, ai dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun valabil timp de o lună. 
Tinand cont ca donarea de sange iti poate aduce doar beneficii, atat pe plan medical cat si personal, ar fi pacat sa nu ne oferim "ajutorul" in salvarea unei alte vieti omenesti.

Feromonii: Atingerea subtila

Feromonii joaca un rol deosebit de important atat in lumea animala cat si in cea a oamenilor. Ei sunt secretati pentru a atrage sexul opus in scopul imperecherii. Cantitatea de feromoni emanata de om difera de la o persoana la alta. Cei care au mai mult succes la atargerea sexului opus emana o cantitate mai mare de feromoni.
Mai simplu spus, sunt mirosuri pe care creierul le percepe in mod inconstient si care afecteaza comportamentul celorlalti fata de noi si al nostru fata de ceilalti.

Parfum de femeie 
Legendele orientale descriu felul in care isi alegeau sultanii cadanele: in afara de aspectul fizic, conta foarte mult mirosul. Fetele erau puse sa alerge ca sa transpire, dupa care suveranul le lua de sotii pe cele ale caror mirosuri i se pareau agreabile. Substantele mirositoare emanate de femei si care ii atrag pe barbati se numesc copuline. Ele sunt un amestec de acizi vaginali, secretati cu maxima intensitate in perioada ovulatiei. La randul lor, femeile reactioneaza la mirosul feromonilor masculini (androstenone), externati in special prin urina si transpiratie.


Feromonii nu au nici un miros deci pot fi usor integrati intr-un parfum cu diferite mirosuri. Din pacate, nu exista o industrie larga a parfumurilor cu feromoni, chiar daca ar folosi un parfum cu feromoni care sa aiba acelasi miros cu parfumul sau preferat (Calvin Klein sau Dolce and Gabbana).
Exista totusi o paleta larga de parfumuri din care putem alege. Pe langa aceste parfumuri, feromonii au fost inclusi si in uleiuri si geluri pentru masaj.
Fiecaruia ii place sa fie admirat si atragator, de aceea chiar daca esti casatorit, logodit sau angrenat intr-o relatie de lunga durata poti sa iesi pe strada dotat cu aceasta arma secreta, iar toate persoanele de sex opus te va admira, respecta si adora.

Meteosensibilitatea - Vremea din oasele noastre !

Deşi omul nu poate ţine piept fenomenelor naturale, totuşi nişte măsuri de prevenire a suferinţelor şi complicaţiilor se pot lua chiar şi în faţa capriciilor vremii.
Cei în vârstă şi pe deasupra reumatici se plâng de dureri mai peste tot, chiar cu câteva zile înainte de a veni lapoviţa sau ninsoarea. Apar dureri la nivelul încheieturilor, mâinile sau picioarele se umflă, nu au forţă la mers sau la strâns cu mâna.
Şi bolnavii cu afecţiuni cardiace au dureri mari în coşul pieptului sau inima bate aritmic, adică prea repede sau prea slab. Ulcerul de stomac este mult mai dureros, astmaticii au crize mari şi dese, iar cei cu boli psihice sunt mai toropiţi sau mai agitaţi.
Toate aceste dureri şi neplăceri se diminuează după ce începe ploaia, ninsoarea sau furtuna.
Meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventă în cazul femeilor decât al bărbaţilor, fiind mai des întâlnită în cazul persoanelor care locuiesc în oraşe. Se presupune că se întâmplă acest lucru din cauză că îşi petrec mult timp în spaţii închise, iar organismul şi-a pierdut capacitatea de adaptare la transformările impuse de vreme.
Fiecare organism are particularităţile lui. Polireumatismalii resimt primii schimbările de temperatură, iar când vine vorba de femei, e foarte important ciclul biologic. Într-un fel se manifestă meteosensibilitatea într-o perioadă de normalitate şi cu totul altfel în timpul menstrelor, a alăptării sau în adolescenţă.

Cauze şi simptome

Meteosensibilitatea este declanşată de câmpurile electromagnetice care însoţesc schimbările meteorologice, dar şi de starea generală de sănătate.
Câmpurile electromagnetice duc la variaţii ale tensiunii arteriale şi probleme circulatorii, dureri de cap şi stări de epuizare fizică, somnolenţă, depresii, ameţeli, dificultăţi de concentrare, dureri osteoarticulare. Copiii care suferă de meteosensibilitate sunt somnolenţi şi iritabili.

Sfatul medicilor pentru meteosensibili este sa fie constienti ca au o sensibilitate si sa nu intre in panica, pentru ca manifestarile se pot amplifica.
În profunzimile fiinţei noastre, toţi suntem meteosensibili. La unii se manifestă mai pregnant, la alţii meteosensibilitatea trece aproape neobservată. Este firesc să purtăm în noi această resursă importantă, pentru că rolul ei originar este acela de a ne pune în gardă faţă de schimbări ale vremii, şi astfel să ne luăm măsuri de protecţie din timp.

 

Supa crema de dovleac

Notă: deşi este o legumă gustoasă şi foarte sănătoasă, mâncăm foarte puţin dovleac. Şi asta în ciuda faptului că dovleacul a adunat toată vara, în pulpa lui, căldură şi sănătate din soarele verii. 

  
Ingrediente:
- o ceapă
- doi cartofi mici
- 3/4 dovleac plăcintar 
- puțin ulei 
- sare și apă

Mod de preparare

Puneţi pe foc, într-o oală încăpătoare, ceapa tocată, împreună cu două-trei linguri de ulei şi puţină apă, pentru două-trei minute, ca să se înmoaie puţin ceapa. Cei doi cartofi şi dovleacul care sunt deja curăţaţi de coajă şi tăiaţi cubuleţe se pun în oală, peste ceapă, împreună cu 1,5-2 litri de apă. Se pune capacul şi se lasă să fiarbă până când legumele s-au înmuiat şi au fost gata. Puneţi sare şi pasaţi cu mixerul vertical până obţineţi o cremă fină.
La servire adăugaţi după gust verdeaţă şi pesmet.
Simplu şi gustos!

Sanatate dentara

INTREBARE: Poate starea de sanatate a dintilor sa-mi afecteze starea de sanatate generala?
RASPUNS: Da. Studii recente arata ca infectiile dentare pot cauza probleme si in alte parti ale organismului uman.

90% dintre tinerii romani cu varstele intre 10 si 17 ani nu viziteaza medicul dentist nici macar o data pe an, iar 1 din 2 adolescenti prezinta problem gingivale si are nevoie de aparat dentar.
Un zambet sanatos si atractiv se mentine printr-un periaj corect, prin folosirea atei dentare, printr-o dieta sanatoasa si un control regulat la medicul stomatolog.

Factorii care supara dantura sunt:

Consumul bauturilor gazoase - Numarul adolescentilor care consuma bauturi gazoase este aproape dublu in prezent fata de anii trecuti. Sucurile si alte bauturi carbogazoase contin un numar foarte mare de zaharuri si arome acide ce pot eroda smaltul dintelui, ducand in final la aparitia cariei dentare.
Bautul sucului printr-un pai ajuta la reducerea contactului bauturii cu dintii, astfel diminuand daunele provocate de acesta. Apa bauta dupa suc ajuta la clatirea cavitatii bucale si reduce riscul de aparitie a cariilor.
Fumatul  pateaza dintii, duce la o respiratie urat mirositoare si mareste riscul aparitiei bolilor periodontale (boala a gingiei) si a cancerului oral.
Tulburari ale alimentatiei Bulimia si anorexia reprezinta serioase tulburari alimentare. Pe langa complicatiile de sanatate pe care le poti face, aceste tulburari duc si la distrugerea smaltului dintilor intr-un mod vizibil. Medicii dentisti pot identifica tulburari ale alimentatiei dupa efectele produse asupra danturii si pot recomanda consiliere psihologica.
 
Iata cateva reguli de aur care te vor ajuta la mentinerea sanatatii orale:

- Primul control stomatologic al copilului trebuie sa aibe loc la varsta de 1 an

- Periaza-ti dintii de cel putin 2 ori pe zi

- Inlocuieste periuta dentara la 3 luni

- Mergi la stomatolog la 4 luni (controale)

-Igienizarea dentara (detartraj, periaj professional) se realizeaza la 6 luni

-Periajul dentar trebuie sa dureze 3-5 minute

-Incercati sa grupati mesele si gustarile. Ideal ar fi sa aveti 5 mese si gustari si sa efectuati un periaj sau clatire cu apa de gura dupa, pentru a nu lasa resturile alimentare in contact cu dintii.

- Frecventa intre albirile dentare profesionale trebuie sa fie de cel putin 12 luni

Principiile de baza ale ingrijirii dintilor cuprind periajul si folosirea atei dentare, vizitele regulate la stomatolog si pastrarea unei diete echilibrate, eliminand alimentele daunatoare danturii. Urmand aceste simple reguli, prevenim cariile si bolile gingivale, eliminam respiratia urat mirositoare, economisim banii cheltuiti pe tratamente dentare, prelungim viata dintilor naturali si ajutam dintii sa-si pastreze culoarea alba.

Curry - Soldatul natural care lupta mereu impotriva cancerului

Persoanele care consumă zilnic o cantitate mică de curry prezintă probabilități mai mici de a se îmbolnăvi de diabet si cancer. Și aceasta chiar dacă, prin stilul de viață și moștenirea genetică, se confruntă cu riscuri crescute de a dezvolta aceste maladii. Acestea sunt concluziile unei studiu recent, realizat în Thailanda.
Cine este direct resposabil de sanatatea oferita de acest condiment?
Simplu ! Amestecul de seminte macinate, din componenta sa.
Mai departe va vom explica si cum si de ce este acest condiment benefic pentru fiecare din noi:

Controlul zaharului din sange
In acest caz Turmericul este ingredientul cheie din pudra de Curry, ce poate reduce riscul de Diabet Zaharat.
Un studiu publicat in luna Mai a anului 2011, in revista de specialitate  "Food and Chemical Toxicology", a descoperit faptul ca un compus activ al Turmericului - Curcumina, elimina particulele de zahar din sange si imbunatateste sensibilitatea la insulina pentru persoanele cu o dieta bazata pe multe grasimi.
Cercetatorii au observat de asemenea, faptul ca, Crcumina are un efect similar si in cazul pacientilor bolnavi de Diabet Zaharat, si are si un efect anti-inflamator pentru organismul afectat de aceasta boala.
 
Beneficii Anti-Cancerigene
Pudra de Curry consumata in mod regulat in dieta dumneavoastra poate aduce beneficii si anti cancerigene. Curcumina are de asemenea capacitatea de a opri cancerul inca din primele sale faze, si fara a provoca daune ADN-ului uman.

Controlul Colesterolului
Potrivit unui studiu aparut tot in anul 2011, Schinduf-ul este un bun ajutant in controlul si prevenirea colesterolului. Acest condiment reduce, de asemenea, pana la 22% din nivelul de lipide acumulat in ficat.
Detoxifiere
Pudra de Curry care contine Coriandru, ajuta la eliminarea din corp a toxinelor si a metalelor grele asimilate de organism cum ar fi spre exemplu plumbul si mercurul. Cercetatorii au remarcat faptul coriandru protejate împotriva stresului oxidativde la expunerea la plumbși ei au solicitat mai multe studii de top pentru a identifica componenta activă ce esteresponsabil pentru beneficiile observate.

Ratatouille de legume

Ratatouille este o  tocana de legume cu origini din Franta provensala. Denumirea preparatului vine de la cuvantul frantuzesc "touiller" care inseamna a arunca sau a amesteca.
Este reteta perfecta daca va doriti o cina hranitoare si plina de vitamine dumneavoastra si pentru familie !


Pentru prepararea retetei Ratatouille aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 500 g rosii(sau o conserva de rosii in bulion, cuburi);
  • 1 ceapa;
  • 2 graunte usturoi;
  • 1 ardei gras verde;
  • 1 ardei gras galben;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 vanata (cca. 300 g);
  • 2 dovlecei (cca. 300 g);
  • 1 morcov;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 2 linguri rozmarin verde, tocat;
  •  2 linguri busuioc verde, tocat;
  • 2 linguri patrunjel verde, tocat;
  • 1 lingurita maghiran uscat, tocat;
  • 1 lingura cimbru verde, tocat;
  • 1 frunza de dafin;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • sare si piper dupa gust.

Mod de preparare

Taiati vinetele felii, de jumatate de cm grosime. Puneti feliile de vanata la rumenit intr-o tigaie de teflon (fara ulei), sau pe gratar, si rumeniti-le pe ambele parti pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce ati rumenit feliile de vanata, taiati dovleceii felii si rumeniti-i si pe acestia, fara ulei, pana capata o culoare maro-aurie. 

Tocati apoi ceapa, decojiti si tocati rosiile, tocati usturoiul, taiati morcovul rondele, taiati ardeiul gras cuburi, tocati verdeturile (rozmarin,cimbru, busuioc, patrunjel, maghiran) si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

Puneti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa, usturoiul, morcovul, ardeiul gras. Rumeniti legumele 5 minute, la foc mediu, amestecand permanent. Adaugati rosiile tocate (sau rosiile in bulion), pasta de tomate, condimentati cu un praf de sare si de piper, si amestecati bine. Adaugati foaia de dafin, cimbrul, maghiranul, busuiocul si jumatate din patrunjelul tocat si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert 5 minute stingeti focul.

Puneti intr-un vas rezistent la foc (sau intr-o tava) un rand de felii de vinete si un rand de dovlecei, peste care presarati jumatate din rozmarinul tocat. Adaugati, peste vinete si dovlecei, jumatate din legumele din tigaie. Aranjati legumele uniform in vas.
Puneti restul de felii de vinete si dovlecei, presarati rozmarinul ramas si turnati restul delegume deasupra. Acoperiti uniform cu legume, dupa care introduceti vasul (tava) in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute.

Dupa 45 de minute, scoateti vasul din cuptor si lasati-l sa se racoreasca 20 de minute. Puneti apoi in farfurii, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra, si puteti servi deliciosul Ratatouille ca atare, cu paine, ori alaturi de paste sau orez.



Pofta Buna !