Daca vrei un copil dar ai o viata stresanta si un program incarcat iar alimentatia ta nu este tocmai normala, tii cura de slabire sau nu ai timp sa mananci cum ar trebui, este esential, pentru tine si bebelusul tau sa treci la o dieta sanatoasa, echilibrata, suplimentata cu acid folic, fara alcool si tutun si fara prea multa cofeina.
In timpul sarcinii, vei castiga, in mod normal, 10-16 kg.
Daca ai deja un surplus ponderal, adopta o dieta sanatoasa, cu mai putine calorii si fa mai multa miscare.
Daca din contra, esti mult prea slaba, incearca un regim mai bogat in glucide de buna calitate (cereale, fainoase si nu dulciuri rafinate), care sa te ajute sa iei putin in greutate, greutatea necorespunzatoare a mamei, respectiv +/- 20% fata de standardul pentru varsta si inaltime, reprezinta un factor de risc in sarcina.
Carnea, ouale, lactatele, fructele sunt obligatorii
O alimentatie corecta în timpul sarcinii fereste bebelusii de obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.
Dieta fiecarei gra vide este individualizata în functie de starea de sanatate si de eventuale boli de care sufera.
Cu cât o gravida manânca mai multe fructe, legume si fibre, cu atât elimina toxinele din organism mai usor.
Esential pentru mama si pentru dezvoltarea optima a bebelusului este acidul folic.
În mod natural, se gaseste în cereale, spanac, mazare, fasole, avocado, broccoli, morcovi, ficat si rinichi.
Acidul folic creste productia de lapte matern,
ofera protectie mamei împotriva cancerului pulmonar, de colon si
uterin. Mai ajuta la dezvoltarea sis temului nervos al copilului si
previne anemia.
Cu
ajutorul lui se vor dezvolta ulterior maduva spinarii si structurile
cerebrale ale copilului, protejându-l de viitoare accidente vasculare
cerebrale.
Femeile care vor sa aiba un copil trebuie sa ia acid folic nu doar din alimente, ci si sub forma de pastile.
Fara alcool, cofeina si tigari
Gravidele
care fumeaza sau sunt expuse fumului de tigara sunt predispuse sa
nasca bebelusi cu anomalii. Copilul risca sa aiba probleme în
dezvoltarea creierului, a fetei sau a oaselor.
Consumul
de alcool face, de asemenea, mult rau bebelusului. Micutii se pot
naste cu retard mental sau anomalii ale sistemului nervos, care se pot
accentua în timp, modificari cunoscute sub denumirea de sindromul
alcoolismului fetal.
De asemenea, femeile care consuma alcool în timpul sarcinii pot naste prematur sau pot pierde sarcina.
Alcoolul
si tutunul trebuie evitate de viitoarele mame chiar din perioada de
preconceptie, deoarece afecteaza fertilitatea, dar si embrionul înca
din primele saptamâni de sarcina.
Nu trebuie sa lipseasca Fierul din organism !
Indiferent daca iei sau nu suplimente de fier, este bine sa cunosti si sa folosesti alimente bogate in fier:
- carnea rosie (de porc, de vita, ficatul)
- oua
- peste
- fasole uscata
- spanac
- broccoli
- prune uscate
- caise
- vegetale cu frunze verzi.
Ce avem voie sa mancam?
Produse din cereale si panificatie. Ele contin aproape toate mineralele si vitaminele necesare omului.
Preferam, bineinteles, painea neagra celei albe, fainoasele cat mai putin prelucrate, cu mai multe vitamine, minerale si fibre. Preferam musli (combinatii de cereale) cu adaos de fructe uscate, nuci, miere cu lapte sau iaurt.
Lactate si produse de lapte. Minim 500 ml lapte pe zi, dar si iaurt cascaval sau branza de vaci, in cantitati chiar mai mari pentru gravidele care evita proteinele din carne
Carne, peste, oua. In special peste oceanic, care are un continut crescut de acizi grasi nesaturati.
Legume si fructe, zilnic, de preferat crude, sub forma de salate, sau sucuri proaspat pregatite.
Asadar, ce nu mancam:
- Mezeluri – cele mai multe contin pana la 50% grasimi, multa sare, iar cateodata nici nu contin carne.
- Friptura in sange, mititei mai cruzi, biftec tartar, ficat incomplet prelucrat termic – riscul de toxoplasmoza e mare.
- Lapte neprelucrat – risc de toxoplasmoza, salmoneloza sau toxiinfectie alimentara.
- Branza nepasteurizata, cu mucegai, de burduf, feta, risc de listerioza.
- Peste si fructe de mare insuficient pregatite termic, risc de salmoneloza si toxiinfectii alimentare.
- Fructe si legume nespalate, risc de toxoplasmoza.
- Oua crude, fierte moi sau ochiuri moi, maioneza, albusuri crude sub forma de spume de fructe, inghetate, risc de salmoneloza si toxiinfectii alimentare.
sursa www.tainelesanatatii.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu