luni, 9 decembrie 2013

Sforaitul : Cauze si Remedii

sforaitul

Daca sforaitul ar fi o boala, am putea spune ca ne aflam in fata celei mai raspandite boli „populare”.
Proportia de persoane care sforaie din randul adultilor se apreciaza la 15%. E prezenta mai ales la barbati de varsta medie (30-50%), dar e frecventa si la femei si apare, de asemenea, la copiii mici si la tineri.

Pentru omenire e o problema milenara, a carei rezolvare medicii o cautau in primul rand in nas si in gat, intrucat au constatat repede ca este vorba de un fenomen acustic ce ia nastere in partea superioara a cailor respiratorii.

Sforaitul este legat de caracterisiticile anatomice si mecanice ale faringelui si de existenta mucusului care realizeaza un strat superficial vascos peste tesuturile laringelui. Acesta este un fenomen fiziologic cu o larga raspandire in randul populatiei si deosebit de deranjant pentru rudele persoanei care sforaie.

De multe ori, inflamarea cailor respiratorii se intampla din cauza alimentelor pe care le consumi seara. Daca tii cont de aceste probleme, ai putea sa faci schimbari in dieta care nu numai ca iti vor face bine, dar te vor ajuta sa scapi si de problema sforaitului.



Persoanele care sforaie si prezinta aceste simptome trebuie sa consulte medicul. Sforaitul poate fi tratat pe mai multe cai.

Cea mai importanta este identificarea exacta a cauzei concrete a sforaitului. Daca stim precis din ce cauza sforaim si nu putem actiona asupra ei prin schimbarea modului de viata si nici pe cale medicala, trebuie sa cautam medicamentul cel mai potrivit de calmare a sforaitului.

 

Alimente care te scapa de sforait


Miere

Este un bun antiinflamator si antimicrobian. Inflamarea gatului poate fi redusa daca mananci miere. Poti sa o adaugi intr-un ceai pe care sa il bei seara inainte de culcare. Si un amestec de miere cu suc de lamaie poate face minuni.

Usturoi si ceapa

Ce-i drept mirosul nu intra in discutie, dar macar nu vei mai sforai. Ceapa poate fi un bun descongestionant nazal si e adesea recomandata pentru tratarea racelilor si gripei. In plus, e o sursa buna de antioxidanti. Usturoiul ajuta uscarea cailor nazale si reducerea mucusului in exces.


Ulei de masline

Desi nu actioneaza direct asupra sforaitului, are puterea de a rezolva una dinte problemele care conduc la sforait: aciditatea gastrica. Aceasta provoca inflamarea gatului. Uleiul de masline, in locul altor uleiuri saturate, poate avea efecte benefice in acest caz. Inlocuieste in dieta uleiurile de gatit cu ulei de masline si ai sa simti diferenta.


Ceaiuri

Multe ceaiuri au proprietati calmante asupra gatului iritat. Ceaiul de musetel cu lamaie si miere, ceaiul negru cu miere, ceaiul verde si ceaiul alb au fost efect descongestionant. Menta este, insa, una dintre plantele cel mai des folosite chiar si in descongestionantele nazale pe care le gasesti in farmacie, penru ca ajuta la curatrae cailor respiratorii de surplusul de mucus.

Trebuie sa ai mare grija si sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata, urmand cateva sfaturi practice.


1. Schimba pozitia din timpul somnului

In prima faza, sforaitul apare in cazul in care dormi pe spate, iar schimbarea pozitiei pe o parte poate opri acest fenomen. De asemenea, o perna mai groasa care sa mentina capul mai ridicat in timpul somnului poate fi o solutie ajutatoare.

In functie de factorii care ar putea cauza sforaitul, acesta intervine indiferent de pozitia pe care o adopti in timpul somnului daca nu iei masuri si se inrautateste.


2. Pierderea kilogramelor in plus linistesc noptile celor care sforaie

Persoanele supraponderale sunt mult mai expuse riscului de a sforai decat cele cu o greutate corporala normala. Daca ai probleme cu greutatea si cu sforaitul, o scadere moderata in greutate te poate ajuta sa scapi de sforait.


3. Evita alcoolul si somniferele

Somniferele si alcoolul pot cauza sforaitul, deoarece perturba respiratia. Daca ai consumat alcool si ti s-a atras atentia ca ai sforait cam urat in seara respectiva ar fi bine sa eviti bauturile alcoolice. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul in care iei somnifere.


4. O inhalatie inainte de somn te poate ajuta

Poti lua de la farmacie un inhalant sau o sticluta de esente pentru aromaterapie, sa pui cateva picaturi in apa fierbinte (1 litru) si sa inhalezi seara inainte de culcare.
Un studiu asupra cuplurilor cu probleme de sforait a descoperit ca este al treilea motiv de divort recunoscut medical.
Poate fi amuzant sa vorbesti despre sforait dar adevarul este ca furia si resentimentele pe care le simti in mijlocul noptii cand nu poti sa dormi din cauza partenerului care sforaie, nu este deloc amuzant. In loc sa traiesti cu asta, convinge-ti partenerul sa ceara ajutor, de care aveti amandoi nevoie pentru a va gasi linistea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu