luni, 2 decembrie 2013

Despre Autism

autism

Ce este autismul?


Autismul este o boală a creierului care se manifestă printr-un comportament social, modalităţi de comunicare şi capacitate de gândire anormale. Autismul afectează modul în care este percepută lumea înconjurătoare, făcându-i pe cei bolnavi să reacţioneze exagerat la unele senzaţii (imagini, sunete, mirosuri etc.), iar la altele să nu reacţioneze cât ar fi normal. Autismul generează o serie de trăsături comportamentale neobişnuite. Simptomele, care apar de regulă înainte de vârsta de trei ani, pot varia mult de la un copil la altul.



Desi simptomele pot varia mult de la o persoana la alta, exista anumite elemente comune, cum ar fi:
- incapacitatea de a se integra intr-un cerc de cunoscuti - incapacitatea de a impartasi bucuria/tristetea sau de a percepe durerea (in unele cazuri) - incapacitatea de a fi conectat afectiv la ceea ce il inconjoara - intarziere in vorbire (uneori chiar lipsa ei) - atitudine stereotipica, atat in comportament (aceeasi succesiune de evenimente in realizarea unei actiuni, batai din palme sau leganari ale corpului), cat si in limbaj (in special repetarea unor fraze pe care tocmai le-a auzit rostite)

Cu toate aceste, programe speciale de ajutorare a persoanelor care sufera de autism au dus la atingerea unui oarecare grad de independenta pentru un autist, astfel incat acestia pot avea o profesie si o viata apropiata de normal (in acceptiunea societatii). De cele mai multe ori, autisti au un IQ mediu sau peste medie, iar unii pacienti au inclinari savante si talente iesite din comun.

Când poate fi diagnosticat autismul?


Autismul poate fi diagnosticat cu ajutorul medicului specialist începând cu vârsta de 18 luni. Semnele și simptome specifice acestei afecțiuni pot fi observate chiar înainte de vârsta de un an. Este extrem de importantă diagnosticarea precoce, deoarece intervenția este mai eficientă.


De ce au nevoie copiii cu autism?


Până în momentul de față, studiile au dovedit că Terapia Comportamentală Aplicată- Applied Behavior Analysis (ABA) - are efecte favorabile evidente în evoluția copiilor cu autism. Aceasta ajută la descreșterea comportamentelor neadecvate (în exces) și îmbunătățirea comportamentelor deficitare. Implicarea familiei în procesul terapeutic alături de echipa de specialiști în autism este la fel de important.



Imaginatia sociala ne permite sa intelegem si sa „ghicim" comportamentul altor persoane si sa ne imaginam situatii in afara rutinei zilnice.

Persoanelor cu autism care au dificultati de imaginatie sociala le este greu sa inteleaga si sa interpreteze, gandurile sentimentele si actiunile celorlalti, le este greu sa faca fata unor situatii necunoscute, noi, le este greu sa intuiasca ce se va intampla in continuare, sau ce ar putea sa se intample,nu inteleg conceptul de pericol, inteleg jocurile de imaginatie dar prefera sa reactioneze de fiecare data la fel, nu sunt pregatiti de schimbare si nu-si fac planuri de viitor.

Dificultatile de imaginatie sociala nu trebuie confundate cu o lipsa de imaginatie. Multe persoane cu autism sunt foarte creative si pot fi buni scriitori sau muzicieni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu