miercuri, 11 decembrie 2013

Acneea - cauze si tratamente


acneea 
Acneea este o problemă comună a adolescenţilor, dar nu numai.
  
Activitatea hormonală creşte odată cu pubertatea, motiv pentru care acneea apare mai ales la adolescenţi. Sarcina şi contraceptivele orale pot şi ele să afecteze glandele sebacee.
  
O altă cauză cunoscută de acnee este administrarea de medicamente, cum sunt corticosteroizii sau hormonii masculini.
  
Ea este determinată de un complex de factori genetici şi hormonali şi se prezintă sub diferite forme clinice şi evolutive în funcţie de vârsta pacientului, de antecedente, de tipul de ten, de tratamentele urmate până în prezent.
  
Cu siguranţă, putem spune că nu există două cazuri identice şi, implicit, nici tratamente miraculoase care să aibă invariabil efecte favorabile la toţi pacienţii.

Dermatologul este cel care încadrează corect forma de boală şi decide pentru tratament oral sau pe cale generală şi, eventual, recomandă şi efectuează diferite tipuri de proceduri cosmetice.








Care sunt greşelile fundamentale pe care le facem în îngrijirea tenului?

Vorbind despre acnee, ne referim în special la adolescenţi şi adulţi tineri, sensibili la impactul psiho-emoţional al afecţiunilor şi dornici să arate bine.
  
Aceştia sunt dispuşi să încerce tratamente empirice care duc, de multe ori, la reacţii secundare nedorite. Alţii, din fericire din ce în ce mai puţini la număr, consideră acneea ca o problemă trecătoare, vindecabilă de la sine şi astfel aleg să nu facă nimic.

Unii vor rămâne cu cicatrici foarte greu de îndepărtat chiar prin proceduri costisitoare
 



 
  
Deci, ce ar trebui să NU facă pacienţii care au acnee sunt următoarele:

- să nu întârzie prezentarea la medic
- să nu se ”inspire” din tratamentele recomandate prietenilor sau colegilor
- să nu folosească creme cosmetice nerecomandate de specialist; unele agravează
acneea, având efect comedogen
- să nu se expună la tratamente cosmetice agresive
- să nu se expună la soare fără o fotoprotecţie adecvată.


Ingrijiri cosmetice adecvate

În plus, pentru a ajuta la rezolvarea problemei acneice, spălaţi faţa cu apă plată sau apă de izvor în care aţi adăugat căteva picături de Argint coloidal  sau cu un macerat la rece dintr-un amestec de plante medicinale : muşeţel, gălbenele, brusture, trei fraţi pătaţi, păpădie, sunătoare (1 lingură de plante se lasă la macerat în 0,5 litri apă timp de 6 ore , după care strecuraţi).
 Dacă nu găsiţi toate aceste plante, puteţi folosi cu succes chiar şi numai două sau trei dintre ele.



  

Daca aveţi Argint coloidal spray pulverizaţi uşor pţină soluţie pe piele în  locurile in care aveţi acneea. Aplicaţi acest procedeu de 2-3 ori pe zi după ce în prealabil v-ati spălat. 

Machiajul de camuflaj

 Ritualul de machiaj al pielii predispuse la acnee este, ce-i drept, ceva mai „delicat” decît cel practicat pe un ten normal, dar, odată găsite soluţiile potrivite, situaţia se redresează.
  Căutarea lor se poate dovedi o corvoadă (exact ca în cazul dietelor, nici una nu funcţionează pentru toată lumea la fel), însă un lucru e sigur – trebuie să te fereşti de cosmeticele care ar putea agrava situaţia: produsele pe bază de uleiuri, care, blocînd porii, pot duce la formarea de comedoane. 
Cuvîntul cheie, pe care trebuie să-l regăseşti musai pe etichetă este „non-comedogenic” şi, chiar şi aşa, să eviţi să aplici excesiv, în special pe zona afectată. Cît despre demachiere, e evident că nu ai voie să o ignori, dacă vrei ca problema să dispară!




Plante si ceaiuri in tratarea acneei

Natura ne ofera diferite remedii in tratarea acneei sub forma de extracte sau ceaiuri, ce pot fi folosite atat extern cat si intern.

Uz intern:


   Brusture – capsule cu pulbere de radacina


   Lipicioasa – extract lichid


  Luminita - capsule cu ulei de luminita


  Papadie – capsule cu pulbere de papadie


 Trei-frati-patai – tinctura



Uz extern:

   Aloe Vera – gel sau crema

  Busuioc – ulei
  Canepa-codrului – spalarea zonelor afectate
  Galbenele - crema, unguent sau comprese
  Urzica - spalarea  zonelor afectate




 Nu există nicio soluţie rapidă pentru acnee. Nici măcar medicamentele nu funcţionează peste noapte, ci poate dura săptămâni întregi pentru ca un tratament zilnic să îşi facă efectul.

Pentru unele tipuri de acnee, tratamentul ar putea dura până la şase luni şi de aceea îngrijirea de bază a pielii poate să nu fi suficientă. 
Este posibil să aveţi nevoie de medicaţie chiar după ce pielea dumneavoastră s-a curăţat. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu