vineri, 31 ianuarie 2014

Râsul - starea ta de bine !

rasul 
 
Daca privim acest aspect din punct de vedere medical, putem spune ca râsul si buna dispozitie fac parte din aria "bolilor contagioase".

Sunetul de râs in hohote este mult mai contagios decat orice tuse sau stranut.

Hohotele de râs declanseaza, de asemenea, schimbări fizice sanatoase in organism.

Umorul și râsetele întăresc sistemul imunitar, cresc energia, diminua durere, și a vă protejeaza de efectele daunatoare ale stresului.

Cel mai bun din toate, acest medicament neprețuit este distractiv, gratuit, și ușor de utilizat !


 

Ce este Râsul?


Râs este o reacție involuntară a unor stimuli externi sau interni. Hohotele de râs pot provin din activități precum gadilatul sau din povestiri amuzante sau gânduri.

Cel mai frecvent, aceasta este considerată o expresie vizuală a unui număr de stări emoționale pozitive, cum ar fi bucurie, veselie, fericire, usurare, etc.

În unele ocazii, acesta poate fi cauzat de stări emoționale contrare, cum ar fi jena, scuze, sau confuzia ("râsete nervoase") sau râs de curtoazie (fortat).

 

Imparte buna dispozitie cu cei din jur !


Râsul in grup este una dintre cele mai eficiente instrumente pentru menținerea relațiilor, proaspete și incitante.

Toate impartirile emoționale construiesc legături puternice și de durată relației cu cei dinjurul dumneavoastra. Dar schimbul de râs buna dispozitie adaugă, de asemenea, bucurie, vitalitatea, și de rezistență acesteia.

Umorul este o modalitate puternică și eficientă de a vindeca resentimentele, neintelegeri și durere. De asemenea, acesta uneste oamenii in perioade dificile.


 

Adauga un strop de umor si in activitatile tale zilnice, astfel vei putea fi mai:

  • spontan (a) : Umorul te deconecteaza de la problemele zilnice
  • deschis (a) catre cei din jur : rasul te ajuta sa creezi relatii cu cei din jurul tau, si sa te integrezi mai usor in colective.

Cateva modalitati de a incepe sa te simti bine !

  • Zâmbetul - acesta este inceputul rasului. O persoana care zambeste, este mai usor de placut de catre cei din jur, si este capabila sa schimbe atitudinea intregului grup.
  • Apreciaza lucrurile simple : Acest lucru te va face sa fii mai pozitiv, sa iti creezi o multumire de sine si sa incepi sa ii accepti mai usor pe cei din jurul tau, asa cum sunt, cu bune si rele
  • Petrece-ti timpul cu oameni de calitate: Stai cat mai mult langa oameni care te fac sa te simti bine si te ajuta indiferent de situatie. Acest lucru te va ajuta sa treci de greutatile zilnice mult mai usor.
  • "Planteaza o samanta" de umor in conversatiile tale: acest lucru ii va ajuta pe cei din jurul tau sa te vada "cu alti ochi"

 

O caracteristica esentiala de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne simtim bine este aceea ca niciodata nu trebuie sa luam viata in serios.

Daca incepem sa privim serios viata, atunci aceasta ne va duce la depresie, dezamagire sau chiar moarte - iar asta nu e distractiv!


Râsul la copii


Copii incep sa rada abea la varsta de 4 luni, insa puteti sa ii luati ca un exemplu in toate activitatile zilnice.

Ei transforma toti factorii negativi dinjur intr-un lucru bun.

Atunci cand acestia simt confuzie sau frica,  le transforma intr-un joc, astfel oferindu-le un sentiment de control si o oportunitate de exprimare fata de noi solutii.

 

Interactiunea cu alte persoane într-un mod jucăuș vă ajută să păstrati si dumneavoastra această capacitate creatoare.

Umorul va face sa vedeti lumea dintr-o perspectivă mult mai relaxata, pozitiva, creativa, plin de bucurie, și echilibrata.


 


miercuri, 29 ianuarie 2014

Pui Marocan la gratar,pe pat de Cuşcuş aromat!


pui-marocan-la-gratar-pe-pat-de-cu-351-cu-351-aromat

Ce este cuşcuş-ul?

Cuşcuşul sunt de fapt granule obtinute din griş, si face parte din categoria pastelor.

La fel ca si macaroanele sau spaghetele,cuşcuşul este obtinut din faina de gris, amestecata cu apa si ou, iar aluatul obtinut este frecat intre maini pana se formeaza granule fine, dupa care se lasa la uscat pana la o viitoare utilizare a sa.

Este una dintre cele mai simple forme de a face paste și unul care este practicat în toate satele din jurul bazinului mediteranean.

  
Cuşcuşul in sine nu are o aroma definita, insa este perfect ca si baza pentru alte arome sau mancaruri vegetale sau preparate cu carne.

De asemenea, se amesteca frumos în salate și poate fi aromatizat cu plante, cum ar fi coriandru, busuioc sau menta, sau chiar împânzit cu fructe cum ar fi stafide sau caise. Este un aliment neutru - baza pentru tot felul de feluri de mâncare - și foarte hrănitor.

 

 

Reteta de Pui Marocan la gratar,pe pat de Cuşcuş

(Dificultate: Medie, Timp de preparare: 30 de minute)

Ingrediente necesare:


  • 500 grame piept de pui
  • 1 ceapa de marime medie
  • 1/2 lingurita de paprika ( iute sau dulce la alegere)
  • 1/2 lingurita de curry
  • 1/2 lingurita de coriandru
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • zeama de la o 1/2 de lamaie
  • 2 cani de Cuşcuş
  • 2 cani de apa fiarta
  • 50 grame de masline verzi fara sambure ( tocate marunt)
  • 1 cub ( Maggi sau Knor) de baza pentru mancaruri cu aroma de legume
  • 4 linguri de ulei de masline
  • sare (dupa gust)
  • piper (dupa gust)

Mod de preparare:


Pieptul de pui:
Initial, se taie pieptul de pui felii cat mai subtiri ( care mai tarziu vor fi asezate pe gratar)

Intr-un castron se prepara o marinata, unde se va lasa pieptul la "odihnit". Mai exact acolo adaugam: 2 linguri de ulei, impreuna cu zeama de lamaie si ceapa care in prealabil a fost taiata solzisori.

Peste ele se presara condimentele ( toata paprika,coriandrul si scortisoara), un praf de sare si putin piper.

Toate aceste ingrediente se amesteca initial cu o lingura pentru omogenizare, dupa care la final, se adauga pieptul de pui. Acesta din urma treuie sa fie putin masat cu tot amestecul obtinut (astfel aromele intrand mai bine in carne), dupa care se lasa in marinata timp de 10-15 minute ( mai exact pana cand este finalizat urmatorul pas al retetei)

  

Cuşcuşul:

In apa fiarta, se dizolva cubul de baza pentru mancaruri, si ultimele 2 linguri de ulei, impreuna cu un praf de sare si piper (astfel vom aromatiza cuşcuşul).

Intr-un castron, se varsa cele 2 cani de cuşcuş, iar peste ele se adauga apa "aromatizata".

Peste acest castron, se pune o farfurie, si se lasa cuşcuşul sa absoarba toata apa, si sa se umfle timp de 5 minute.

Dupa ce acesta s-a dublat in volum si a absorbit toata apa, amestecati-l cu o furculita pentru a-l aera.

Peste cuşcuşul deja aromat, adaugati maslinele verzi gata tocate si amestecati pana la integrarea lor in preparat. Acestea din urma vor oferi o aroma deosebita cuşcuşului.

Acum, cuşcuşul este gata sa fie aranjat intr-o farfurie plata, unde va fi si servit.

  

Pieptul de pui (partea a 2-a)

Pieptul de pui, este acum gata sa fie scos din marinata, si sa fie preparat pe un gratar incins (pe aragaz sau chiar la gratarul din curte).
Bucatile de piept le intoarceti de pe o parte pe cealalta pana se rumenesc si se patrund cat trebuie.

 

La final, dupa ce s-a facut pieptul de pui, se scoate de pe gratar si se aseaza sa se "odihneasca" regeste peste cuşcuşul gata pregatit.

Bonus puteti presara putina menta tocata peste toata "nebunia culinara"

Pofta Buna !

 

marți, 21 ianuarie 2014

Totul despre Intoleranta la Gluten


no-gluten 
Glutenul și aisbergurile au multe în comun. Ele nu intra în planurile de zi cu zi pentru majoritatea oamenilor, dar pentru altii, cum ar fi cei care sufera de Boala Celiaca și capitanii de pacheboturi, este necesar fie evitate cu orice preț.

De asemenea,exact ca si un iceberg, există mai multe de spus despre gluten decât este vizibil la suprafață.
Glutenul este o proteină care apare în mod natural la un anumit număr de cereale cum ar fi grâul, orzul, secara și ovăzul.
Ca un ingredient, cele două componente (sub-proteine​​ din glutenina și gliadină întăresc aluatul și creaza buzunare care prind aerul eliberat de afanatori, cum ar fi drojdia.


Cum se manifesta Intoleranta la Gluten?

Daca sistemul dumneavoastra imunitar s-a setat sa respinga glutenul din organism, atunci de fiecare data cand veti consuma un produs ce contine acest compus, corpul dumneavoastra va face tot ce ii sta in putinta pentru a da afara "elementul negativ", asta include si uciderea celulelor intestinale (fapt ce cauzeaza dureri insuportabile de stomac).
Inițial, intoleranta la gluten se poate manifesta prin:  diaree acuta, balonare, flatulenta, scaune incomode, pierderea in greutate si malnutritie, plus alte simptome inflamatorii.

Cum pot fi sigur ca sunt intolerabil la gluten?


Simplu, daca aveti urmatoarele simptome dupa consumarea unor produse ce contine gluten ( si daca aceste afectiuni nu se pot lega de alta afectiune deja cunoscuta de dumneavoastra)

  • Pierderea sau cresterea brusca in greutate
  • Deficiențe nutriționale datorate malabsorbtiei (de exemplu nivel scăzut de fier)
  • Grasime in scaune ( din cauza proastei digestii)
  • Dureri articulare
  • Depresie, anxietate, iritabilitate și alte modificări comportamentale
  • Eczeme și erupții cutanate
  • Dureri de cap
  • Oboseala cronica si consum redus de energie
  • Crampe, furnicături și amorțeli
  • Pentru sugari și copii - cestere lenta
  • Declin in sanatate dentara
  • Astm și alergii
  • Pofte alimentare, în special pentru produse de patiserie și dulciuri



Persoanelor care sufera de aceasta afectiune li se recomanda sa respecte o dieta pentru intreaga viata, astfel evitand problemele create de acest compus asupra oganismului.

Dieta fara Gluten


Faptul ca sunteti la o dieta fara gluten este mai mult o usurare, insa trebuie sa va feriti de anumite "capcane secrete" din alimentatia zilnica.

Spre exemplu, multe alimente ambalate contin gluten, cum ar fi carnea feliata, supe instant, sosuri, pentru ca glutenul este folosit ca si agent de ingrosare si conservare a substantei.

Cereale permise

  • Faina de Orez
  • Orezul
  • Soia
  • Porumb
  • Cartofi
  • Tapioca
  • Fasole
  • Mei
  • Hrisca
  • Seminte de In
  • Nuci


Cereale Interzise

  • Grau ( inclusiv cel graham, grau dur, gris,alac)
  • Secara
  • Orz


Produse din comert ce ar putea contine Gluten

  • Bere
  • Siropul de orez brun
  • Cerealele la cutie
  • Vafele
  • Crutoane
  • Unele medicamente pot avea in compozitie gluten ( cititi prospectul sau intrebati-va farmacistul)
  • Batoane energice
  • Unele suplimente pe baza de plante
  • Sunca in vid
  • Fructele de mare in vid
  • Produse gata marinate
  • Briose
  • Placinte
  • Produse de panificatie
  • Paste
  • Carnati
  • Preparate din carne prelucrate ( salam, parizer, carnati)
  • Sosuri gata facute
  • Bazele pentru mancaruri ( cuburi sau vegeta)
  • Agenti de ingrosare a mancarurilor
  • Unele vitamine

Totdeauna cititi prospectul si etichetele produselor cumparate


Cheia intelegerii dietei fara gluten este de a deveni un bun cititor de etichete ale produselor ce urmeaza sa fie consumate !

Daca un produs nu este pe lista "alimentelor interzise", daca se poate verifica, si daca nu contine derivate ale "alimentelor interzise", atunci poate fi consumat fara probleme.



Din fericire, industria restaurantelor si producatorii de produse alimentare au raspuns pozitiv pacientilor intolerabili la gluten.

Produsele ajutatoare pentru ei, putand fi gasite pe rafturile oricarui supermarket si in majoritatea restaurantelor de pe tot globul.


marți, 14 ianuarie 2014

Salata cu Ton si maioneza dietetica (fara ulei)


salata-cu-ton

Sarbatorile de iarna au trecut, iar vremea meniurilor ingreunate cu carne de porc si sosuri grase ce ti-au amenintat organismul, a apus !


Ce poate fi mai recomandat acum decat "sa o iei mai usor" !


Asta inseamna un regim de detoxifiere, consumarea mai multor fructe si legume, si adaugarea in meniu a cator mai multe salate si verdeturi.


Noi venim in ajutorul dumneavoastra cu o reteta de Salata cu Ton, insotita de o reteta de maioneza dietetica fara ulei ce poate fi facuta chiar si de cei mai putin experimentati in ale gatitului.


Ingredientele necesare:


* Pentru Salata:

  • 2 conserve (400 g) ton in suc propriu
  • 1 salata verde
  • 2 lingurite capere conservate in otet
  • 2 fire ceapa verde sau 1 fir de praz
  • 1 legatura mica patrunjel verde
  • zeama de la 1 lamaie
  • sare
  • piper
  • 2 oua fierte

* Pentru Maioneza:

  • 1 galbenus de ou fiert
  • 1 galbenus de ou crud
  • 1 lingurita de mustar
  • 4 linguri branza de vaci degresata
  • sare si piper dupa gust

Mod de Preparare


Salata verde se rupe sau se taie fasii intr-un castron incapator, peste care se adauga tonul maruntit din conserve.

Ceapa si patrunjelul tocate in prealabil se adauga peste salata si ton, urmate de caperele conservate in otet si cele 2 oua fierte (taiate cubulete sau felii).


Totul se stropeste dupa gust, cu zeama de lamaie, sare si piper, dupa care se adauga ...

Maioneza

In robotul de bucatarie ( sau intr-un castron) se amesteca initial: galbenusul crud, cu galbenusul fiert, cu mustarul si un praf de sare si piper, pana la obtinerea unei paste.

Peste aceasta pasta obtinuta, se adauga branza de vaci, si mai amesteca inca 2 minute, pana totul capata consistenta si densitatea unei maioneze.



Aceasta din urma va da o nota magica intregii salate si va va surprinde placut atat pe dumneavoastra cat si pe cei invitati sa guste din ea.

Tot continutul castronului se amesteca si se serveste in boluri individuale.

Aceasta salata este de preferinta a fi servita alaturi de un pahar de limonada racoritoare

Pofta Buna !

miercuri, 8 ianuarie 2014

Siliciul : Paznicul tineretii si sanatatii tale!

siliciu

Multa vreme stiinta medicala l-a ignorat, desi adesea este deficitar in organismul nostru, care nu are capacitatea de a asimila decat siliciul aflat in forma organica. Or, siliciul organic este tot mai greu de gasit in hrana chimizata si rafinata a omului modern.

Aceasta si explica de ce afectiuni cum ar fi hipertensiunea, ateroscleroza, osteoporoza, psoriazisul sau bolile autoimune sunt atat de raspandite in lumea contemporana.

Pentru ca toate aceste maladii, precum si multe altele, sunt asociate cu un deficit al acestui oligoelement.


Siliciul este unul dintre elementele de baza in construirea corpului nostru.

Toate tesuturile elastice care intra in compozitia oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sange sunt constituite dintr-o adevarata matrice de siliciu, de care sunt fixate, apoi, celelalte elemente.

Odata ce un os a fost rupt, o portiune de piele a fost taiata sau arsa ori peretii unui vas de sange au fost lezati, siliciul este unul dintre factorii esentiali in reconstructia acestora.


Tineretea pielii, vigoarea firelor de par si a unghiilor, sanatatea smaltului dintilor sunt determinate tot de prezenta acestui siliciu, care este esential pentru asimilarea si fixarea magneziului si a calciului in organism, precum si pentru formarea tesuturilor conective.

Nu in ultimul rand, acest oligoelement are un rol esential in functionarea sistemului imunitar, formarea unei parti importante din armata de celule cu rol de aparare, dar si coordonarea acestei armate fiind dependente de prezenta siliciului.


Gasit in migdale, mere, sfecla, telina, seminte (macinate) de in, cereale integrale, struguri, alge, ovaz, ceapa, pastarnac, capsuni si seminte de floarea-soarelui, siliciul este totusi deficitar in dietele multor oameni.

 


Aici sunt cateva dintre cele mai comune semne ale deficitului de siliciu:

  • Incretirea/ridarea pielii
  • Insomnie
  • Iritabilitate
  • Crampe musculare
  • Slaba dezvoltare a oaselor
  • Unghii moi sau sfaramicioase
  • Subtierea sau pierderea parului

Aceste simptome pot fi un semn al altei probleme de sanatate, deci este important sa mergeti la doctor.

Dar este de asemenea important sa va asigurati ca manancati destule alimente bogate in siliciu.

De obicei la doua luni dupa adoptarea unei diete bogate in siliciu, se poate vedea o diferenta.



Totusi, cea mai alarmanta descoperire privitoare la rolul siliciului in organism este aceea ca, pe masura ce imbatranim, concentratia acestui oligoelement scade.

La persoanele cu un stil de viata nesanatos, concentratia de siliciu din organism scade cu o viteza foarte mare, iar odata cu pierderea siliciului, organismul se degradeaza cu o viteza direct proportionala.

Un studiu facut in anul 2009, la Colegiul Regal de Medicina din Londra, a testat cateva surse naturale de siliciu organic, pentru a vedea in care dintre alimente siliciul este asimilat cel mai bine.

In mod surprinzator, cel mai bun aliment s-a dovedit drojdia de bere, urmata de banane si de fasolea verde.

Alte surse valabile de siliciu organic sunt coaja de castravete, coaja de mar, coaja unor cereale (orz si ovaz mai ales), varza cruda, pestele, orezul integral.
Toate aceste alimente contin cantitati semnificative de siliciu organic, mai ales atunci cand sunt obtinute din agricultura biologica.


Este bun pentru:
  • prevenirea osteoporozei,
  • problemelor coronariene 
  • fractură femurală;
  • contuzii,
  • hematoame,
  • arsuri,
  • insolaţie,
  • răceli şi sinuzite,
  • hepatită virală şi ciroză,
  • astm şi diferite alergii,
  • cicatrizarea rănilor şi fracturi,
  • remineralizarea zonelor decalcifiate,
  • mastoze şi fibroze,
  • varice,
  • riduri şi elasticitatea pielii,
  • cataractă.
Este util pentru protecţie împotriva radiaţiilor radioactive, razelor X şi a consecinţelor lor, cât şi pentru regenerarea celulară

 

Precautii si contraindicatii


Extractul de coada-calului bogat in siliciu organic are efecte detoxifiante foarte puternice.
Ca atare, uneori, in primele saptamani de cura, pot aparea unele reactii de dezintoxicare cum ar fi transpiratia nocturna, usoare insomnii, miros neplacut al transpiratiei si al urinei, simptome care sunt o parte fireasca a procesului de insanatosire si vor disparea treptat.
Nu se recomanda administrarea extractelor care contin siliciu organic la femeile insarcinate, care sunt sfatuite insa sa consume alimente bogate in siliciu.

Mai eficient este să luam un supliment uşor de asimilat cum este EurO2 Silice.
Acesta este suplimentul de siliciu organic vital pentru sinteza fibrelor de colagen prezente în cartilaje.